Svjetski je dan animacije. Prva projekcija bila je 1892. u Parizu

Svjetski dan animacije ustanovljen je u spomen na dan kada je 1892. godine Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Obilježava se 28. listopada.

Evolucija animiranoga filma u početku sadrži ostvarenja koja su prethodila animiranomu filmu. Početkom 20. stoljeća izumom tzv. stop-kamere nastaju animirani filmovi.

Klasični animirani film svoju sljedeću fazu razvoja započinje u SAD-u, crtežima na prozirnim folijama, a nastavlja se tijekom 1920-ih, potom od kraja desetljeća braće M. i D. Fleischera i W. Disneya koji sa suradnicima do vrhunca dovodi razvoj tzv. »pune animacije«, kontinuiranog pokreta voluminozno stiliziranih likova u trodimenzionalnom prostoru (Snjeguljica i sedam patuljaka, Pinocchio, Fantazija i dr.). Od kraja 1930-ih afirmiraju se i duo W. Hanna i J. Barbera, autori u studiju Warner Bros. te W. Lantz (studio Universal).

Moderni animirani film započinje u 1930-im, a nakon II. svjetskog rata naglo se širi (proizvodi se gotovo na svim kontinentima) u punoj raznolikosti i bogatstvu umjetničkog izraza. Pod utjecajem modernoga slikarstva prevladavaju plošno stilizirani likovi u dvodimenzionalnome prostoru. Reducirana animacija znatno je ekonomičnija od tzv. »pune animacije«, koja zahtijeva iznimno velike i vrlo skupe proizvodne pogone.

Komentiraj