Svjetski državnici, prinčevi i ostala elita koncertom pozvali na više cjepiva za svijet

Prinčevi, državnici, vjerski poglavari, glazbenici i glumci na koncertu snimljenom u nedjelju u Los Angelesu zatražili su brže i rasprostranjenije cijepljenje protiv koronavirusa.

„Vax Live: Koncert za ujedinjenje svijeta“, bit će prikazan na YouTubeu 8. svibnja, a snimljen je u nedjelju na kalifornijskom stadionu pred tisućama cijepljenih posjetitelja, prenosi agencija France Presse.

Na njemu su prikazane videoporuke pape Franje, američkog predsjednika Joea Bidena, niza premijera, među kojima i Andreja Plenkovića, dok su na stadion fizički stigle holivudske zvijezde poput Bena Afflecka i Seana Penna.

Na pozornici se pojavio britanski princ Harry koji je izrazio solidarnost „s milijunima obitelji diljem Indije koje se bore s teškim drugim valom“ koronavirusa.

„Virus ne poštuje granice, a pristup cjepivu ne može biti određen zemljopisom“, dodao je Harry na svom prvom javnom nastupu otkako je prošle godine “razvlašten” iz kraljevske obitelji i sa svojom se preselio u Sjedinjene Države.

Iza koncerta stoji međunarodna organizacija Global Citizen koja se bori protiv dezinformacija oko cijepljenja i poziva svjetske čelnike i korporacije da ga doniraju.

Na nedavno dovršen stadion SoFi u Los Angelesu stigle su tisuće posjetitelja, većinom zdravstvenih radnika. Velik dio njih bio je odjeven u medicinsku odjeću.

U snimljenoj poruci Biden je kazao kako „surađuje s čelnicima diljem svijeta kako bi se dijelilo više cjepiva i ubrzala njihova proizvodnja“.

Papa Franjo je pozvao da se „ne zaborave najranjiviji“.

Videoporukama su se obratili i francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a inicijativu Global Citizen pozdravio je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da ćemo „pandemiju pobijediti jedino onda kada većina svjetske populacije bude u poziciji da može primiti cjepivo“.

Večer je vodila Selena Gomez, pozivajući na „doze i dolare“ za najsiromašnije svjetske države, dok Kalifornija i drugi dijelovi zapadnih država izlaze iz dugih općih karantena zahvaljujući masovnim kampanjama cijepljenja.

Jennifer Lopez publici je pričala kako je zbog pandemije koronavirusa po prvi put u životu morala provesti Božić daleko od svoje majke. Potom je njena majka stigla na pozornicu i sudjelovala u zajedničkoj izvedbi pjesme „Sweet Caroline“.

Foo Fightersima se tijekom izvedbe pjesme „Back in Black“ AC/DC-ja nenajavljeno pridružio pjevač te australske grupe Brian Johnson.

Cijeli koncert i cjelovite poruke će se prikazati na YouTubeu i američkim televizijskim postajama ABC i CBS 9. svibnja u 1 ujutro po hrvatskom vremenu. Prenosit će ga i televizije u drugim dijelovima svijeta, poput brazilskog Globa, kolumbijskog Caracola i južnoafričkog SABC-a.

Komentiraj