Svjetski dan zaštite životinja: Vatrogasci su i njihovi heroji, spašavaju ih iz pogibeljnih situacija

Press/Hrvatska vatrogasna zajednica

Svjetski dan zaštite životinja se obilježava svake godine 4. listopada. Razne vrste životinje se često nađu u situacijama kad im je život ugrožen, a vatrogasci su prvi koji ih spašavaju iz pogibeljnih situacija.

Vatrogasne intervencije koje se odnose na spašavanje životinja spadaju u tehničke intervencije, gdje vatrogasci mogu primiti poziv za spašavanje.

Često je pri gašenju požara gospodarskih objekata potrebno organizirati i spašavanje životinja, koje su preplašene i mogu predstavljati opasnost, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma, primjerice stoka.

Vatrogasci također sudjeluju u akcijama uklanjanja opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte pa ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište.

FOTO: Press/Hrvatska vatrogasna zajednica

Najčešće se intervencije odnose na spašavanje mačaka koje su se popele na krošnju drveća, krovove i stupove ili pse koji zaglave nakon što se uvuku u dubinske prostore poput jama ili šahtova. Vrlo rijetko su to situacije hvatanja ili spašavanja poput hvatanja majmuna odbjeglog iz zoološkog vrta ili traženja egzotičnih kućnih ljubimca.

Vatrogasci u svojim redovima imaju i pse obučene za spašavanje u prirodi i iz ruševina. Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji. Vatrogasni pas i njegov vodič djeluju kao jedan tim i zajedno su skoro 24 sata dnevno.

Proteklih se godina Hrvatska vatrogasna zajednica aktivno uključila u kampanje kako bi se životinjama osigurali bolji uvjeti za život. Od kampanje Prijatelja životinja ‘Obitelj na more, a psi na ulicu?’ do podrške kampanji za zabranu korištenja petardi koje uznemiruju i plaše životinje.

Valja istaknuti da Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu ima oznaku Dog friendly još od 2016. godine. Muzej je otvoren i za četveronožne posjetitelje pa ga možete obići u društvu svojeg ljubimca.

FOTO: Press/Hrvatska vatrogasna zajednica

Komentiraj