Pixabay

SVJETSKI DAN ŠUMA Godišnje se uništi oko 13 milijuna hektara šume

Svjetskim danom šuma, koji se obilježava 21. ožujka, želi se podsjetiti da šume kao jedan od najraznovrsnijih bioloških ekosustava, u kojima živi više od 80 posto kopnenih vrsta, prekrivaju trećinu Zemljine kopnene mase, a oko 1,6 milijardi ljudi ovisi o njima, no unatoč tomu godišnje se uništi 13 milijuna hektara šume.

Na Svjetski dan šuma brojne zemlje veže ista misao vodilja, a to je isticanje važnosti šuma za čovječanstvo kroz njene najvažnije funkcije – iskorjenjivanje siromaštva, održivost okoliša i sigurnost hrane, istaknuto je u priopćenju Hrvatskih šuma.

“Oko 1,6 milijardi ljudi, uključujući više od dvije tisuća autohtonih kultura, ovisi o šumama. Biološki su najraznovrsniji i jedan od najsloženijih ekosustava na kopnu, u kojima živi više od 80 posto kopnenih vrsta. Ipak, globalno krčenje šuma se nastavlja uz alarmantnu stopu, a prema podacima UN-a, godišnje se uništava 13 milijuna hektara šume”, upozoreno je.

Šumska zemljišta u Hrvatskoj dobra su od općeg interesa

U Hrvatskoj se šume prostiru na oko 2.689.000 hektara, što je oko 47 posto površine te su dobra od općeg interesa i uživaju posebnu zaštitu države propisanu Zakonom o šumama.

Hrvatske šume više od dva stoljeća gospodare šumama primjenjujući načelo održivosti, a kroz njegu i obnovu uzimaju se manje drvne zalihe od prirasta kako bi se sačuvala prirodna ravnoteža.

“Prosječni godišnji prirast iznosi oko 8 milijuna kubičnih metara, a godišnja proizvodnja oko 6,4 milijuna kubičnih metara. Uz osiguravanje obnove šuma, godišnje se posadi dodatnih 9,5 milijuna sadnica, a posije se i znatno više”, kažu se u priopćenju.

Glavna je odlika hrvatskih šuma da su 95 posto prirodne, a karakteristično im je da se na kraju ophodnje pomlađuju iz sjemena krošanja te šume, što je poznato i kao prirodno pomlađivanje. Kad prirodno pomlađivanje ne uspije, šumari interveniraju pošumljavanjem, tj. sadnjom ili sjetvom.

Svjetski dan šuma promiče obrazovanje i učenje o održivom gospodarenju

Svjetski dan šuma globalno promiče obrazovanje u segmentu šumarstva, učenje o održivom gospodarenju šumama i načinima očuvanja bioraznolikosti. Hrvatske šume stoga su organizirale program kojim se promiče važnost očuvanja šuma.

Taj dan će se, najavljeno je, obilježiti u Gospiću sadnjom klona Gupčeve lipe ispred zgrade Gradske uprave u Gospiću. Povod za tu lokaciju seže u daleku povijest, točnije, 1903. godinu kada je Bogoslav Kosović, lički šumar, osnovao na tom mjestu prvi šumarski rasadnik na ličkom području.

Pokraj Varaždina u rasadniku Zelendvor održat će se zajedničko obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom i Svjetskog dana šuma sa štićenicima Centra za odgoj i obrazovanje T. Špoljar iz Varaždina.

Na području Uprave šuma podružnice Nova Gradiška održat će se predavanja, a predstavljanjem monografije ‘Branimir Prpić – ekologija šuma i šumarstvo’ obilježava se 90 godina proglašenja šumskih predjela Prašnik i Muški bunar zaštićenim šumama.

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti bit će otvorena izložba dječjih radova ‘Tko to ide, tko to gazi, po šuštavoj šumskoj stazi’, a aktivnosti se nastavljaju u Karlovcu gdje će se održati predavanja i radionice na temu Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana vode koji ga slijedi, stoji u priopćenju.

Komentiraj