Svjetski dan srca obilježen uz poruku “Obećaj svome srcu“

facebook.com

Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara obilježili su Svjetski dan srca na Trgu bana Josipa Jelačića.

U sklopu javnozdravstvene akcije građani su imali priliku pomoću tlakomjera izmjeriti arterijski tlak uz otkrivanje fibrilacije atrija, izračunati BMI (tjelesni) indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu s pomoću Fagerstromovog testa, napraviti EKG i naučiti kako pristupiti oživljavanju zahvaljujući studentima iz udruge StEPP.

Najmlađi Zagrepčani mogli su se zabaviti u sklopu dječje radionice ‘Obećaj svome srcu’ te na zabavan način naučiti zašto je prevencija važna u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Akciju je posjetio i gradonačelnik Milan Bandić koji je prošao kroz sva mjerenja te svojim primjerom građanima poručio kako je važno redovito odlaziti na preglede i ponašati se preventivno.

Gradonačelnik Milan Bandić na testiranjima

“Drago nam je što se svake godine odazove sve više građana te što se ipak u zadnjih nekoliko godina smanjuje broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. Nažalost, ipak ne možemo biti zadovoljni sa situacijom, jer su kardiovaskularne bolesti i dalje najčešći uzrok smrti. Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca je podsjetiti građane da čuvaju svoje srce i odreknu se već danas loših navika“, rekla je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Akademik Davor Miličić i Ivana Portolan Pajić

Komentiraj