Svjetski dan srca: Most od Vlade traži hitan izvještaj o zdravstvenom stanju nacije

Klub zastupnika Mosta u srijedu je u saborsku proceduru uputio zaključak kojim Sabor zadužuje Vladu da mu dostavi hitan izvještaj o zdravstvenom stanju nacije i mjere poticanja stanovništva na preventivne i redovne preglede te osiguranje uvjeta za rano otkrivanje bolesti srca.

Na Svjetski dan srca Most je upozorio da, dok je Vlada i cijeli zdravstveni sustav fokusiran samo na koronavirus,  brojni liječnici upozoravaju da se u budućnosti očekuje porast smrtnosti od kardiovaskularnih, ali i malignih bolesti.

Pritom kao razlog navode posljedice borbe protiv covida, točnije svih mjera koje su rezultirale ne samo brojnim odgođenim operativnim zahvatima, nego i otkazivanjem kontrolnih i preventivnih pregleda na koje su pacijenti trebali doći.

Covid potvrde dodatno će smanjiti kontrolne i preventivne preglede

Osim toga, ističu, uvođenje covid potvrda samo će dodatno smanjiti broj kontrolnih i preventivnih pregleda.

Zato u Mostu predlažu zaključak kojim Sabor zadužuje Vladu da mu dostavi hitan izvještaj o zdravstvenom stanju nacije i jasne mjere poticanja stanovništva na preventivne i redovne preglede, odnosno osiguranje uvjeta za prevenciju i rano otkrivanja bolesti srca i krvnih žila te drugih nezaraznih bolesti, kao i definiranje protokola za adekvatno zbrinjavanje bolesnika.

U obrazloženju svoga zahtjeva navode kako se procjenjuje da uslijed iznenadne srčane smrti (nagla srčana smrt, srčani zastoj ili srčani arest) godišnje u Hrvatskoj umire oko devet tisuća osoba ili svakog sata jedna. Manje od deset posto građana laika zna pružiti prvu pomoć, a preživljavanje je između pet i osam posto, upozoravaju.

Za preživljavanje osobe u srčanom zastoju ključna je, kažu, reakcija slučajnog svjedoka, jer se 80 posto srčanih zastoja događa izvan zdravstvene ustanove, na ulici, kod kuće ili na radnom mjestu.

Ključna hitna helikopterska medicinska služba

Stoga je, naglašavaju u Mostu, ključna i suvremena hitna helikopterska medicinska služba usklađena s EU propisima.

Ta bi služba, navodi Most u zahtjevu, mogla spasiti živote stotinama hrvatskih građana kojima je nužna hitna kardiološka intervencija u infarktu ili drugoj srčano-žilnoj bolesti gdje bi žurno zbrinjavanje u najbližoj bolnici u kojoj je moguće pružiti invazivni kardiološki zahvat spasilo život i spriječilo nastanak invaliditeta.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]