SVJETSKI DAN PTICA SELICA Apel na podizanje svijesti o zaštiti ptica

Ivica Galovic/PIXSELL

[quote_box_center]

  • “Prirodna staništa ptica poput močvarnih područja često su ugrožena ljudskim djelovanjem i zato je važno očuvati područja poput Vranskog jezera, Kopačkog rita i Lonjskog polja jer su to lokaliteti koji predstavljaju važne postaje na europskom selidbenom putu ptica selica”, rekao je Mihael Zmajlović
  • Među vrstama čiji je opstanak neraskidivo vezan uz čovjeka su i bijele rode

[/quote_box_center]

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica, koji se obilježava drugog vikenda u svibnju, je “Proizvodnja energije – učinimo je manje opasnom za ptice”.

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, istaknuo je kako je važnost očuvanja područja poput Vranskog jezera, Kopačkog rita i Lonjskog polja jer su ti lokaliteti važne postaje na europskom selidbenom putu ptica.

“Prirodna staništa ptica poput močvarnih područja često su ugrožena ljudskim djelovanjem i zato je važno očuvati područja poput Vranskog jezera, Kopačkog rita i Lonjskog polja jer su to lokaliteti koji predstavljaju važne postaje na europskom selidbenom putu ptica selica. Među vrstama čiji je opstanak neraskidivo vezan uz čovjeka su i bijele rode koje savijaju svoja gnijezda na krovovima kuća pa stoga i ove godine sufinanciramo očuvanje njihovih gnijezda, čime čuvamo biološku raznolikost, ali i tradiciju hrvatskog sela”, rekao je Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provode projekt “Zaštite i očuvanja bijele rode” čiji je glavni cilj i očuvanje sela i prostora u kojima obitavaju rode.

Vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada od 700 kuna po gnijezdu, od čega Fond sufinancira 50 posto iznosa, a 50 posto snose županije.

Podizanje svijesti o zaštiti ptica

Najveći broj gnijezda bijele rode, više od dvjesto, nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji, a zatim u Zagrebačkoj županiji.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Müller, podsjetio je da se projekt provodi već osmu godinu, a ovo je dosad najveći broj gnijezda uključenih u projekt što ukazuje da se gnijezda čuvaju, a rode vraćaju, što je i cilj.

Svjetski dan ptica selica obilježava se radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija).

Park prirode Kopački rit obilježit će Svjetski dan ptica selica prigodnim programom 16. svibnja, prigodan program će se održati i u Zagrebu, u Parku prirode Maksimir, u utorak, 19. svibnja.

Komentiraj

Source:K.G./HINA