Svjetski dan pčela podsjeća koliko su ‘marljiva mala bića’ korisna svijetu

Nikola Cutuk/PIXSELL

Svjetski dan pčela, koji je 2017. proglasila organizacija UN-a, posebno se danas obilježava u Sloveniji, koja je i inicirala da se o važnosti pčela u oprašivanju, osiguranju hrane i očuvanju biološke raznovrsnosti svijet podsjeća svake godine 20. svibnja.

To je ujedno i dan rođenja Antona Janše, slikara i jednog od pionira suvremenih pčelarskih tehnika. Janša se rodio 20. svibnja 1734. u Breznici na Gorenjskem, a umro je 13. rujna 1773. u Beču. Kao učitelj pčelarstva na posebnoj pčelarskoj školi koju je osnovala carica Marija Terezija djelovao je kao pedagog, ali i pčelar praktičar. Napisao je prve udžbenike za pčelarstvo i opisao život pčela koje je nazvao “najmarljivijim i najkorisnijim bićima koje je stvorio Bog”.

U Sloveniji se pčelarstvom bavi oko 10 tisuća pčelara. Dosta ih se bavi i proizvodnjom ekološkog meda. Zadnjih godina potiče se i ideja o organiziranju “medenih putova”, odnosno turističkih tura s upoznavanjem pčelarske tradicije.

U najboljim godinama proizvodnja meda u Sloveniji je dosezala i 2500 tona, ali je zbog klimatskih promjena i lošijih vremenskih uvjeta za pčele ona u stalnom padu, pa se sada godišnje proizvede između 500 i tisuću tona, a dio meda se i uvozi. Pčelare u Sloveniji danas očekuje niz proslava i stručnih savjetovanja, a bit će predstavljena i nagrada “Zlatna pčela”, koju će vlada ubuduće dodjeljivati za izuzetne uspjehe na svjetskoj razini u zaštiti pčela i drugih oprašivača.

Komentiraj