Svjetski dan hrane: Prehrana je važna za zdravlje

Unsplash/Max Kleinen

Na Svjetski dan hrane, koji se od 1980. obilježava svake godine 16. listopada, ponovno je istaknuto koliko je prehrana važna za zdravlje te je naglašena potreba suzbijanja gladi u svijetu.

Zdrava i raznovrsna prehrana čuva od pojave i razvoja bolesti. Pravilan raspored obroka u danu uz mnogo povrća i voća jamči zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Preskakanje obroka i nezdrava prehrana dovode do težih zdravstvenih posljedica, poručuju stručnjaci.

Agencija Ujedinjenih naroda, Svjetski program za hranu (WFP), je nedavno dobila Nobelovu nagradu za mir i nastavit će pomagati milijune ljudi kako bi živjeli u miru i bez nestašice u hrani. “Glad se koristi kao oružje u ratu. Dakle, ako se borite protiv gladi, borite se i protiv rata i sukoba”, rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog komiteta Nobelove nagrade. 

Oko 690 milijuna ljudi u svijetu još uvijek oskudijeva u hrani i osnovnim potrepštinama za siguran život. Najveći problem su ratni sukobi te je briga o brojnim izbjeglicama i dalje vrlo važan zadatak organizacije Ujedinjenih naroda.

Komentiraj