Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi: ‘Ljudi se više boje umiranja nego same smrti’

Udruga La Verna – volonteri u palijativnoj skrbi i zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu obilježili su Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi akcijom “Začin života” na Cvjetnom trgu u Zagrebu.  Uz krilaticu “Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva” građani su mogli donirati, kupiti  začinsko bilje onima koji trebaju palijativnu skrb te im tako pružiti pažnju i potporu kako bi znali da nisu sami i da se uvijek mogu nekome obratiti za pomoć.

“Danas potrebnu palijativnu skrb prima tek 15 posto bolesnika na svijetu. Potaknuti ovim poražavajućim podacima, kao i trenutačnom epidemiološkom  situacijom koja je dodatno izolirala palijativne bolesnike od ostatka društva  i otežala brigu o njima , La Verna je osmislila “Začin ljubavi”. Građani donacijom pomažu aktivnosti koje udruga provodi, koordinaciju i stručnu podršku volonterima koji posjećuju palijativne bolesnike, edukaciju volontera, savjetovalište i službu u žalovanju, posudionicu ortopedskih pomagala i supervizijsku podršku profesionalcima u palijativnoj skrbi,” poručili su iz  Udruge.

Ako trebate pomoć za sebe ili člana svoje obitelji možete se javiti Udruzi na brojeve telefona  01 /5588917, 099 3127749 ili na mail [email protected]  ili na //laverna.hr

Što čine volonteri u palijativnoj skrbi? Predsjednica udruge La Verna  Blaženka Eror Matić za Nacional.hr  objašnjava da mobilni tim volontera zajedno sa socijalnom radnicom brine o umirućima, starijima i bolesnima i njihovim obiteljima posjećujući ih u njihovim domovima. Pružaju im psihosocijalnu i duhovnu podršku te tako doprinose olakšanju njihove boli i patnje, smanjenju izolacije i poboljšanju socijalnih odnosa.

Cijeli razgovor s  Blaženkom Eror Matić  možete pogledati i na Facebook stranici Nacionala

Volonteri u palijativoj skrbi povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi

Posted by Nacional News Magazin on Saturday, October 10, 2020

 

Komentiraj