Svjetske world music zvijezde Ifriqiyya Electrique u Močvari

Ifriqiyya Electrique

Svjetske world music zvijezde Ifriqiyya Electrique se u petak (31. svibnja) vraćaju u Močvaru u sklopu svoje velike europske turneje te ponovo donose čudesan spoj ritualne tradicije Magreba i elektro-industrijske glazbe.

Kada se prije dvije godine pojavila na sceni, grupa je iznenadila i one najprogresivnije glazbene zaljubljenike. Naime, glazba koju ova skupina izvodi donosi pomalo nevjerojatan spoj izvorne tradicije stare stotinama godina i suludih modernih zvukova. Sama grupa je nastala kada je gitarist François Cambuzat, zajedno s basisticom Giannom Greco, proveo nekoliko mjeseci u pustinjama Tunisa. Tamo se susreo s ritualom naroda Banga koji je obilježen tradicijskom sufi trance glazbom. François je prepoznao potencijal ove glazbe te se udružio s trojicom pjevača, glazbenika i plesača (Yahya Choucjen, Fatma Chebbi i Tarek Soltan) te je tako nastao band.

Na početku je to trebao biti jednokratni audio-vizualni projekt, ali kada je François poslao materijal u Glitterbeat Records, a ljudima iz najbolje svjetske izdavačke kuće za world music se to neopisivo svidjelo, onda je Ifriqiyya Electrique postao “pravi” bend. Prije dvije godine su objavili svoj prvi album ‘Rûwâhîne’ koji je odmah oduševio kritiku te je aklamacijom taj album bio na vrhu svih svjetskih godišnjih world music top lista. Osim kritike, oduševljena je bila i publika – Ifriqiyya Electrique je jedan od onih bendova koji bi bili najsretniji da su na turneji cijelu godinu, a gdje god su se pojavili, ostavili su fantastičan dojam. Bilo je tako i 6. lipnja 2017. u Močvari, ali i na cijelom mnoštvu najvećih glazbenih festivala uključujući i Roskilde, Womex, Womad i mnoštvo drugih.

Prošle godine je grupa pripremala novi materijal, a njihov drugi album ‘Layler Et Booree’ donosi sve ono što smo čuli na prvom albumu, ali u još jačem intenzitetu – taj čudni spoj sufi rituala i elektro-industrijske glazbe jednostavno vas baca u stanje transa, a sve to se najbolje osjeti na koncertnim nastupima. Močvara će imati čast drugi put ugostiti ovu neponovljivu grupu koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Komentiraj