Svjetske burze pale četvrti tjedan zaredom zbog trgovinskih tenzija

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, četvrtog zaredom, jer je ulagače, ionako zabrinute zbog trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, uznemirila najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o uvođenju carina na uvoz iz Meksika.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3 posto, na 24.815 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,6 posto, na 2.752 boda, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 7.453 boda.

Pad indeksa četvrti tjedan zaredom posljedica je Trumpove najave da će od 10. lipnja uvesti carine od 5 posto na uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

Taj potez potpuno je iznenadio ulagače, pa je u petak uslijedila prodaja rizičnije imovine i usmjeravanje na investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

„Na ovaj način se trgovinske carine povezuju s pitanjem nacionalne sigurnosti, koje je potpuno drugačije. Sada se postavlja pitanje koja zemlja nije ranjiva na carine i hoće li se ubuduće politička, diplomatska ili pitanja nacionalne sigurnosti rješavati prijetnjama carinama. Ako ste investitor, to je sasvim drugačiji svijet”, kaže Christopher Smart, direktor u Barings Investment Institute.

Uz to, analitičari kažu da je Meksiko najveći trgovinski partner SAD-a i da tisuće američkih kompanija koristi proizvode iz Meksika.

Ulagači su ionako nesigurni zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine jer se plaše da će to usporiti rast oba gospodarstva, a otvaranje novog fronta s Meksikom moglo bi dodatno pritisnuti američko gospodarstvo.

U prva četiri mjeseca ove godine S&P 500 indeks porastao je oko 17 posto i krajem travnja dosegnuo rekordnu razinu jer su se ulagači nadali trgovinskom dogovoru između Kine i SAD-a.

Međutim, od početka svibnja, kada su napetosti između Washingtona i Pekinga počele rasti, S&P 500 indeks pao je četiri tjedna zaredom.

U cijelom je svibnju, pak, S&P 500 izgubio 6,6 posto, dok je Dow Jones potonuo 6,7, a Nasdaq indeks 7,9 posto, što je njihov prvi mjesečni gubitak od početka ove godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,6 posto, na 7.161 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,4 posto, na 11.726 bodova, a pariški CAC 2,1 posto, na 5.207 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 2,5 posto, na 20.601 bod.

Komentiraj