Svjetska zdravstvena organizacija: Virus vjerojatno nije krenuo iz laboratorija. Amerika: Zabrinuti smo

Bijela kuća pozvala je u subotu Kinu da stavi na raspolaganje podatke iz prvih dana izbijanja covida-19 i navela da je “duboko zabrinuta” zbog načina na koji su prezentirani prvi nalazi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan priopćio je da je imperativ da izvješće bude neovisno i bez “izmjena kineske vlade” te ponovio zabrinutost administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji se obrušio na WHO zbog istog pitanja.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u petak da su sve hipoteze o podrijetlu koronavirusa i dalje otvorene nakon što je Washington objavio da želi pregledati podatke misije koju je WHO vodio u Kini, gdje se virus prvi put pojavio.

Tim WHO-a proveo je četiri tjedna u Kini kako bi istražio podrijetlo koronavirusa. Ovaj tjedan su objavili da više neće proučavati je li virus pušten iz laboratorija jer to smatraju malo vjerojatnim.

Bivša američka administracija pod vodstvom Donalda Trumpa sumnjala je da je koronavirus pušten iz kineskog laboratorija, što Peking oštro odbacuje.

“Povratak u WHO je pridržavanje najviših standarda”

Sullivan je istaknuo da je novi američki predsjednik Joe Biden brzo poništio odluku o napuštanju WHO-a, ali i da je nužno zaštititi vjerodostojnost te organizacije.

“Povratak WHO-u također znači pridržavanje najviših standarda”, rekao je Sullivan. “Vrlo smo zabrinuti oko načina na koji su prezentirani rani nalazi istrage (podrijetla) covida-19.”

Wall Street Journal objavio je u petak pozivajući se na neimenovane istražitelje WHO-a da je Kina odbila dati WHO-u podatke o prvih slučajevima koronavirusa koji bi mogli pomoći u određivanju kada i kako se virus proširio po Kini.

“Imperativ je da izvješće bude neovisno, s nalazima stručnjaka bez intervencija ili izmjena kineske vlade”, upozorio je Sullivan.

U budućnosti bi sve zemlje, uključujući Kinu, trebale sudjelovati u transparentnom i snažnom procesu prevencije i odgovora na zdravstvene krize, dodao je Sullivan.

Komentiraj