Svjetska zdravstvena organizacija objavila što moramo činiti kako bismo pandemiju zaustavili 2022.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputila je upozorenje uoči božićnih blagdana zbog ubrzanog širenja omikron varijante koronavirusa.

“Bolje je otkazati okupljanja nego život”, rekao je na press konferenciji čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući kako “treba donijeti teške odluke”.

“U nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odgađanje okupljanja i događaja”, rekao je.

“Svima nama je dosta ove pandemije. Svi mi želimo provesti vrijeme s prijateljima i obiteljima. Svi mi želimo se vratiti normalnom životu”, rekao je.

Markotić: “Cijepite se, treća doza štiti i od omikrona”

Pandemija bi mogla završiti ove godine

“Najbrži način da to postignemo je da donesemo teške odluke kako bismo zaštitili sebe i druge”, dodao je.

Tedros je dodao da bi pandemija mogla završiti ove godine ako 70% populacije u svakoj zemlji svijeta bude cijepljeno do sredine godine.

Izjava čelnika WHO-a stiže u trenutku u kojem su zdravstveni stručnjaci ustvrdili da je omikron postao dominantan među novim slučajevima zaraze u SAD-u.

Širi se brže od delte

“Sada postoje čvrsti dokazi da se omikron širi značajno brže od delta varijante. I veći su izgledi za infekciju ili ponovnu infekciju ljudi koji su se cijepili i onih koji su se oporavili od koronavirusa”, kazao je Ghebreyesus.

Niz zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, postrožile su restrikcije i uvele putna ograničenja kako bi pokušale usporiti širenje nove varijante. Nizozemska je uvela strogi lockdown koji će trajati za vrijeme božićnih blagdana.

Bijela kuća je jučer poručila da predsjednik Joe Biden ne planira uvesti lockdown, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, Anthony Fauci, ranije je upozorio da bi putovanja za Božić mogla ubrzati širenje omikrona čak i među potpuno cijepljenima.

Glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan rekla je da omikron varijanta uspješno izbjegava neke odgovore imunosnog sustava, što znači da bi booster doze cjepiva trebalo davati ljudima sa slabijim imunosnim sustavima.

Nadbiskup Uzinić: “Vjera ne može biti razlog za odbijanje cijepljenja”

Omikron izbjegava antitijela

Omikron, izgleda, bolje izbjegava antitijela čije stvaranje potiču neka cjepiva, ali postoje i drugi oblici imuniteta koji mogu spriječiti zarazu i bolest, ističu stručnjaci WHO-a.

“Ne vjerujemo da će sva cjepiva postati potpuno neučinkovita”, rekla je Swaminathan. Stručnjak WHO-a Abdi Mahamud dodao je: “Premda vidimo smanjenje broja neutralizirajućih antitijela, gotovo svi podaci pokazuju da T stanice ostaju nepromijenjene, a to nam doista treba.”

Te stanice mogu spriječiti teške oblike bolesti napadajući zaražene stanice. Swaminathan je dodala da je još prerano da bi se mogao donijeti zaključak da je omikron varijanta blaža od drugih varijanti koronavirusa te je upozorila da bi moglo doći do preopterećenja zdravstvenih sustava.

“Nije pametno opustiti se”

“Vjerojatno nije pametno opustiti se i misliti da je to blaga varijanta, da neće izazvati tešku bolest, jer mislim da će s obzirom na to kako broj zaraženih raste svi zdravstveni sustavi biti pod pritiskom”, rekla je Swaminathan. Objasnila je da se percepcija da je omikron blaži temelji na početnim podacima iz dijelova Južnoafričke Republike koji bi mogli biti zavaravajući jer se stanovništvo ondje već u velikom postotku zarazilo i steklo određeni imunitet.

Stručnjaci WHO-a istaknuli su da nadu u kraj pandemije budi razvoj druge i treće generacije cjepiva, daljnji razvoj lijekova i druge inovacije. Pandemija je do sada odnijela više od 5.6 milijuna života.

Imunolog Polić: “Blagdani su opasnost za ponovno širenje epidemije”

Komentiraj