SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street pao zbog slabosti Kine i mogućeg povećanja kamata

Pixabay

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali jedan posto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednjih šest tjedana, jer je zbog slabosti Kine i mogućeg povećanja kamata u SAD-u splasnula sklonost prema rizičnijim investicijama.

Dow Jones skliznuo je 179 bodova, ili 1 posto, na 17.730 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,98 posto, na 2.078 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 5.095 bodova.

Devet od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je izgubilo na vrijednosti, a najviše su pale cijene dionica proizvođača roba za široku potrošnju i energetskih kompanija.

Pritom je Dow Jones indeks ponovno zaronio u negativno područje u odnosu na početak godine, otprilike 0,5 posto, dok je S&P 500 i dalje na dobitku oko 1 posto.

Pad cijena dionica posljedica je nesigurnosti ulagača jer bi u prosincu američka središnja banka mogla povećati kamatne stope po prvi puta od 2006. godine.

Najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, što su u petak potvrdili i znatno bolji nego što se očekivalo pokazatelji s tržišta rada, pa je sve izvjesnije da će Fed idućega mjeseca povećati cijenu novca.

„Kratkoročno, postoji zabrinutost u vezi kamata Feda. Cijene dionica prvo će pasti kada Fed to učini, no vjerujem da će se potom oporaviti jer je gospodarstvo dovoljno čvrsto da to izdrži“, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Ulagače su na oprez naveli i novi podaci koji ukazuju na usporavanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Prošloga su mjeseca pali i izvoz i uvoz Kine, što ukazuje na slabost međunarodne, ali i domaće potražnje.

Pritom je izvoz pao četvrti mjesec zaredom, što potvrđuje da se rast kineskog gospodarstva i dalje usporava. To je, pak, izazvalo pad cijena nafte i drugih sirovina, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu jučer oduševili ulagače. Dosad je oko 88 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o kvartalnim rezultatima, pri čemu su zabilježile pad dobiti za 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje.

To je manji pad dobiti u odnosu na 4,2 posto, koliko se očekivalo na početku sezone objava poslovnih izvješća, ali prvi pad zarada u šest godina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,92 posto, na 6.295 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,57 posto, na 10.815 bodova, a pariški CAC 1,46 posto, na 4.911 bodova.

Komentiraj