Hrvatica iz Siska i višestruka prevarantica Anika de Vilera, koja je operirala u više zemalja EU predstavljajući se čak i kao kći Stipe Mesića, mogla bi biti povezana s malverzacijama oko nestanka novca za liječenje Nore Šitum

Tijekom proteklog tjedna Nacional je dobio uvid u dokumente čiji bi sadržaj mogao pomoći istražiteljima da napokon uđu u trag novcu koji je pronevjeren i netransparentno potrošen tijekom humanitarne akcije kojom se pokušalo spasiti život malodobne djevojčice Nore Šitum. Ti dokumenti pokazuju da bi odgovore na ta pitanja mogla ponuditi osoba koja se predstavlja kao Anika de Vilera. Dokumenti u koje je Nacionalu omogućen uvid otkrivaju da se radi o višestrukoj prevarantici koja je iza sebe ostavila trag u više zemalja na području EU-a, a po svemu sudeći i na drugim kontinentima. Riječ je o osobi koja je podrijetlom iz Siska, koja je u spomenutu humanitarnu akciju bila uključena kao stručnjak za odnose s javnošću, kojoj je po svemu sudeći isplaćen dio novca prikupljen u toj akciji, ali koja je u Hrvatskoj prevarila i neke turističke agencije te čije su usluge koristili i u zagrebačkom nogometnom klubu Dinamo.

KRAJEM 2013. GODINE humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava za liječenje djevojčice Nore Šitum završila je pod istragom zbog sumnji u malverzacije prikupljenim sredstvima. Novac se prikupljao na račun udruge Hrabro dijete te na privatni račun Norine majke Đane Atanovske. Prikupljeno je oko 8,5 milijuna kuna, od čega je nešto više od tri milijuna uplaćeno na račun američke dječje bolnice u Philadelphiji gdje su djevojčicu pokušali izliječiti. Nisu uspjeli. Preminula je 30. ožujka 2013.

Ubrzo nakon toga izražene su prve sumnje u malverzaciju prikupljenim sredstvima. Norini roditelji, Ivica Šitum i Đana Atanovski, tužili su udrugu Hrabro dijete zbog preostalih oko četiri milijuna kuna na njenom računu. Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu više puta je vršilo izvide nad cjelokupnim slučajem. Istraga u 2014. završila je odbacivanjem optužbi protiv predsjednice udruge Jasminke Žužić. Nova istraga pokrenuta je u lipnju prošle godine, nakon što su u javnost procurile bankovne transakcije iz kojih se vidjelo da su članovi udruge Hrabro dijete novac prikupljen za Noru trošili na plaće, mobitele, putovanja, isplaćivali si međusobno donacije, kupovali poklone…

U LISTOPADU 2013. PORTAL INDEX.HR pisao je o uplatnici u iznosu od 12.000 kuna koju je u ime udruge Hrabro dijete navodno isplatila Đurđa Aleksić, glavna urednica Radija Nova Gradiška, i to Aniki de Vileri, osobi koja je u akciji “Nora Fora – strašni lav” radila kao stručnjak za odnose s javnošću. Novac joj je, ako je suditi prema isplatnici, bio uplaćen za troškove puta u SAD. Uplatnicu ona nije potpisala niti je primila novac te se postavilo pitanje gdje je on završio.

Proteklog tjedna Nacionalu se javilo više izvora s dokazima da je Anika de Vilera, rodom iz Siska, osuđena i osumnjičena za brojne novčane prevare u Njemačkoj i Malti te da je i u Hrvatskoj počinila kaznena djela prevare za koja postoje dokazi. S obzirom na to, tvrde, trebalo bi se dodatno istražiti je li novac uzela i u akciji “Nora Fora – strašni lav” u kojoj je sudjelovala. U najmanju ruku, kaže izvor blizak Aniki de Vileri, mogla bi biti bitan svjedok istrage.

Ivica Šitum, otac preminule djevojčice, tvrdi da se Anika de Vilera dobrovoljno javila da im bude PR akcije. “Malo prije odlaska u Ameriku tražila je da potpišemo ugovor prema kojem će nas zastupati u medijima. Đana i ja smo to potpisali. Već idućeg dana rekao sam Đani da se ne osjećam lagodno po pitanju toga. Smatrao sam da nam ne treba PR. Mi smo tada bili jako potreseni. Morate razumjeti da je bilo mnogo ljudi oko nas u to vrijeme i da je bilo teško razabrati tko ima ispravne namjere”, kazao je Ivica Šitum i dodao da je spomenuti ugovor poslije raskinut te da je pojavom sporne uplatnice posumnjao da bi mogla biti na određeni način povezana s malverzacijama.

IZVOR BLIZAK ANIKI DE VILERI, čiji su podaci poznati redakciji Nacionala, tvrdi da se ona nakon smrti djevojčice Nore Šitum posvađala s ključnim sudionicima akcije. “Prijetila je da će, ako je budu spominjali u kontekstu novčanih malverzacija, ona kazati sve što zna”, kaže izvor blizak Aniki de Vileri i dodaje kako smatra da se zbog tih prijetnji ona uspjela “izvući” iz cijelog slučaja.

  • ‘ANIKA DE VILERA PRIJETILA JE da će, ako je budu spominjali u kontekstu novčanih malverzacija, ona kazati sve što zna. Zbog tih prijetnji dosad se uspijevala ‘izvući’ iz slučaja’

Nakon obavljanja poslova odnosa s javnošću u okviru akcije “Nora Fora – strašni lav”, koje Nacionalu nitko od uključenih u akciju nije znao preciznije opisati, Anika de Vilera prije otprilike dvije godine kratko je bila zadužena za odnose s javnošću u GNK Dinamu iz Zagreba. Tvrdi se da je klubu trebala popraviti imidž. Premda su Nacionalu iz Dinama kazali da u klubu nije novčano nikoga oštetila, iz turističke agencije Mondo Travel, smještene u zagrebačkoj Teslinoj ulici na broju 14, tvrde da je ime GNK Dinama običavala koristiti kao pokriće za svoja putovanja.

ANIKA DE VILERA suosnivačica je tvrtke GV3 UX d.o.o., nekada smještene u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici, koja je Mondo Travelu ostala dužna oko 270.000 kuna. “U početku je sve plaćala, dok mi nismo dobili lažnu sigurnost. Kada dobijete povjerenje u nekoga, ne propitkujete previše. A onda je prestala plaćati i počela muljati. Bilo joj je jako važno odsjedati u luksuznim hotelima, družiti se s bogatašima. Putovala je s nama oko pola godine”, kažu iz Mondo Travela kojem je preko tvrtke GV3 UX pisala zadužnice kao osiguranje plaćanja. Međutim, novac za većinu putovanja Mondo Travelu nikada nije uplatila. Tvrtka GV3 UX otišla je u stečaj, a Anika de Vilera napustila je Hrvatsku, kažu nam iz Mondo Travela. Papire koji potvrđuju njena putovanja predali su odvjetniku, ali nisu nikada pisali prijavu protiv nje zbog okolnosti koje su nastale njenim nestankom i odlaskom tvrtke u stečaj.

Prije nego što je postala PR akcije “Nora Fora”, Anika de Vilera u Njemačkoj je osuđena za brojna kaznena djela prevare. Imala je mogućnost birati hoće li odslužiti kaznu zatvora ili će biti deportirana iz Europske unije, kaže izvor blizak Aniki de Vileri. “Ona je odabrala napustiti EU. Jedno vrijeme boravila je u Južnoj Americi, a onda je krajem 2010. došla u Hrvatsku, gdje je prevarila brojne ljude. Uvidjevši da će joj se biti teško nositi s počinjenim djelima, odlazi prvo u Njemačku gdje kratko boravi, potom na Maltu gdje je upravo u centru medijske pozornosti zbog prevara više tvrtki i nekoliko izrazito moćnih malteških biznismena”, tvrdi izvor blizak Aniki de Vileri. Nacional je dobio na uvid brojne dokumente koji potvrđuju te navode. Izvješće berlinske policije od 23. ožujka 2010. pokazuje da je se sumnjiči za tri novčane prevare i jedan pokušaj prevare. U razdoblju od 20. listopada do 1. studenog 2008. oštetila je tvrtku Peek&Cloppenburg KG za 4.139,90 eura te tvrtku Shan GmbH za 5.589,00 eura između 14. veljače i 7. travnja 2009. Nedugo nakon toga pokušala je od tvrtke Riller&Schnauck GmbH uzeti 360.020,oo eura, da bi 20. svibnja 2009. tvrtku Hardenberg Concept GmbH oštetila za 7.714,66 eura. Koristila se nevaljanim kreditnim karticama te lažnim adresama i imenima. Kupujući u tvrtki Shan GmbH tvrdila je da je kći bivšeg predsjednika Hrvatske, Stipe Mesića. Da bi dobila tri naručena BMW-a u tvrtki Riller&Schnauck koristila je pravo djevojačko prezime Šljokavica, ali se lažno predstavila kao liječnica u njemačkom Chariteu. Medicinu je, tvrdi izvor Nacionala, studirala u Njemačkoj na kelnskom sveučilištu, ali je nikada nije završila.

KAO DOKTORICA ANIKA MESIĆ predstavila se i u tvrtki Herdenberg Concept GmbH te je tvrdila da će iznos od nešto više od 7 tisuća eura pokriti hrvatska vlada. Svi svjedoci opisali su “gospođu Mesić”, kako se predstavljala, kao osobu iz visoke klase. “Imala je jaku moć persuazije, šarm i nevjerojatne komunikacijske sposobnosti. Tim vještinama pokazala je da se može izvanredno lažno predstavljati”, stoji u izvješću berlinske policije. Osim u Berlinu, varala je i po drugim njemačkim gradovima – uglavnom u Düsseldorfu i Kasselu.

Nacional je dobio i kopiju dokumenta s berlinskog upravnog suda od 17. rujna 2010. prema kojem je vidljivo da je Anika Šljokavica bila osuđena za još tri djela prijevare za koje je dobila dvije novčane kazne i jednu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci koja je poslije odbačena te joj je bila naređena deportacija iz Njemačke.

Izvor Nacionala tvrdi da je na Malti Anika de Vilera počinila slične prevare. Nacional je dobio na uvid mail u kojem stoji da je između siječnja i kolovoza 2015. oštetila jednu maltešku tvrtku za minimalno 55.000 eura, a njihov partner u njemačkom Kölnu pretrpio je zbog toga štetu od oko 70.000 eura. “Koristila se pojedinim visokopozicioniranim ljudima s Malte kao što je počasni malteški konzul u Njemačkoj te uglednim odvjetnicima kako bi prikrila svoje aktivnosti”, stoji u mailu koji je Nacional dobio na uvid, uz izvješće tvrtke Sunseeker Malta Ltd. u kojem je vidljivo da je u kolovozu 2015. iznajmljivala jahte i to nije platila, oštetivši tvrtku za oko 7000 eura. Posao je sklopila s Victoriom Mayer, charter menadžericom i čuvaricom jahti iz Malte, koja sada umjesto nje mora nadomjestiti tvrtki izgubljena sredstva. “Prolazim kroz mnogo stresa, moja se pozicija na poslu promijenila. Imam problema s vlastitim financijama s obzirom na to da moram platiti iznos umjesto Anike de Vilera. Izgubila sam vjeru u druge i samopouzdanje. Dvadeset godina sam u ovom poslu, upoznala sam na tisuće klijenata i mislim da znam raditi s ljudima. Moj instinkt me dosad nije iznevjerio. Nikada nisam upoznala klijenta koji je izigrao naš dogovor”, napisala je Victoria Mayer u izvješću.

PROTEKLOGA TJEDNA NACIONAL je razgovarao s više od desetero osoba s kojima je Anika de Vilera imala određene kontakte, uglavnom poslovne. Potvrdili su da se radi o jako inteligentnoj osobi izvanrednih sposobnosti uvjeravanja, koja se vrlo vješto brani od optužbi za kriminal, barem u Hrvatskoj. Sve navedeno nedvojbeno sugerira da bi Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu, koje od prošle godine ponovo vrši izvide o humanitarnoj akciji “Nora Fora – strašni lav”, upravo od Anike de Vilera trebalo potražiti odgovore na brojna pitanja o nestalim milijunskim iznosima, počevši od slučaja u kojem se pokušalo pomoći malenoj Nori Šitum, ali i o drugim prevarama.

Komentiraj