Stradun Classic

Svjetska glazbena krema na prvom Stradun Classicu

Jedan od zaštitnih znakova najljepšeg hrvatskog grada, Dubrovački simfonijski orkestar, koji uspješno djeluje već pune 93 godine i godišnje izvede začudnih 100 koncerata i glazbenih ciklusa, ove godine donosi jedno programsko osvježenje.

Uz potporu Grada Dubrovnika i inicijativu jedne od najdarovitijih glazbenica mlađih generacija u Hrvatskoj, vrsne klarinetistice Marije Pavlović koja je ostvarila zavidnu međunarodnu karijeru, u Dubrovniku će od 06. do 11. travnja ‘porinuti’ prvi festival komorne glazbe Stradun Classic.

Marija Pavlović je rođena Dubrovkinja, čije se ime u kritičarskim krugovima bezrezervno proglašava jednom od najdarovitijih glazbenika/ica mlađih generacija u Hrvatskoj, a koja je dosad ostvarila i međunarodnu karijeru ovjenčanu lepezom prestižnih nagrada i priznanja.

Drugi dio Stradun Classica je zakazan za ranojesenski rujan (od 04. do 14. rujna).

Koncertni trolist prvog Stradun Classica u goste dovodi svjetsku kremu klasične glazbe, prije svega engleskog oboista (u slobodno vrijeme pasoniranog jazzista i kuhara) Toma Owena, koji je sa samo 19 godina osvojio nagradu Kraljevske glazbene akademije za obou, a danas uz plodonosan i cijenjen profesorski rad, glavni je oboist Gürzenich Orchestra Köln, nastupa u Kölnskoj opernoj kući, Kölnskoj filharmoniji i s mnogim vodećim europskim simfonijskim orkestrima te vodi komorno glazbeno društvo KammermusikKöln, čiji su koncerti rasprodani petu godinu zaredom, dok se njegovi nastupi diljem svijeta već svrstavaju u antologijske.

Među najznačajnijim imenima prvog dijela festivala je i prvi fagot Rotterdamske filharmonije, Pieter Nuytten, strastveni komorni glazbenik tražen u svim renomiranim koncertnim dvoranama, koji je nastupao i surađivao s gotovo svim glazbenicima i dirigentima iz A-lige, utemeljitelj je Festivala fagota u Gentu, predaje na konzervatorijima u Rotterdamu i Ghentu te drži majstorske tečajeve u Belgiji, Seulu, Linzu, Buenos Airesu i Limi. Budući da je hrvatski zet, jer je u braku sa sjajnom Marijom Pavlović, posebno je vezan uz Dubrovnik i Hrvatsku.

Iz susjedne Slovenije iz glazbene obitelji s dugom tradicijom sviranja roga stiže hornist Boštjan Lipovšek, uspješan solist brojnih prestižnih svjetskih filharmonija (Mariborska, Slovenska, Berlinska, Izraelska…), s više od pet objavljenih albuma (solo i s komornim grupama), ujedno i laureat vrlo cijenjene Prešernove nagrade za osobita postignuća u glazbi.

Zvjezdanu postavu prvog Straduna Classica upotpunit će i violinist Daniel Rowland, jedna od vodećih svjetskih čelistica Maja Bogdanović, koja svojim interpretacijama komorne glazbe uvijek iznova oduševljava publiku širom svijeta, višestruko nagrađivani kontrabasist Zoran Marković, koji je u posljednje vrijeme uspješno posvećen dirigiranju simfonijske i operne glazbe te podučavanju studenata, kao i pijanistica Martina Filjak i čelistica Monika Leskovar, najjače domaće snage koje će svojim vrhunskim umijećem uveličati i rujanski dio festivala.

Ništa manje ugledna nisu ni imena koja preuzimaju dirigentsku palicu prvog Stradun Classica pa će nas bravuroznim umijećem ravnanja orkestrom u travnju počastiti vrsni austrijski maestro Christoph Campestrini, a u rujnu dvojac Tomislav Fačini te singapurski ‘broj jedan’ Darrell Ang, nekadašnje glazbeno čudo od djeteta, a danas iznimna glazbena osobnost, prepoznata u cijelom svijetu.

Festivala komorne glazbe Stradun Classic donosi ukupno sedam majstorskih koncerata u dva ciklusa.

Ponovimo kao će se drugi ciklus održati od 04. do 14. rujna.

www.dso.hr/en/

Komentiraj