Financijska tržišta: Dolar stabilan u odnosu na druge svjetske valute

Dolar je u ponedjeljak bio uglavnom stabilan prema drugim najvažnijim svjetskim valutama, u poboljšanom ozračju na međunarodnim tržištima zbog očekivanja novih poticaja američkom gospodarstvu.

Dolarov indeks, koji pokazuju vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 90,25 bodova. U prošlom je tjednu oslabio 0,6 posto.

U fokusu investitora su novi poticaji za američko gospodarstvo u vrijednosti 1.900 milijardi dolara koje je nedavno predstavio novi američki predsjednik Joe Biden, a nadaju se da će ih uskoro prihvatiti američki Kongres.

Tečaj dolara prema jenu oko podneva je iznosio 103,83 jena, zadržavši se blizu razina s prethodnog zatvaranja.

Tečaj eura oslabio je, pak, 0,16 posto prema dolaru, na 1,2155 dolara. Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde prošli je tjedan izjavila da banka pažljivo prati kretanje tečaja eura. Euro je u prošloj godini ojačao devet posto prema dolaru i početkom ove godine dosegnuo nove najviše razine u više od dvije i pol godine.

Oprez u trgovanju

Krajem prošlog tjedna investitori su bili nešto oprezniji u trgovanju jer su najnoviji podaci iz gospodarstva eurozone pokazali da su mjere ograničenja radi suzbijanja širenja virusa naštetile poslovnim aktivnostima, posebno uslužnom sektoru. U takvom ozračju pod pritiskom su bile i dionice.

Na početku tjedna popravilo im se raspoloženje jer se nadaju velikim poticajima u SAD-u, a u drugom je planu bila situacija s pandemijom i njen utjecaj na gospodarstvo.

Sredinom tjedna investitori će pratiti sjednicu američke središnje banke Fed radi daljnjih smjernica u vezi poteza u monetarnoj politici, a očekuju da će predsjednik Feda Jerome Powell signalizirati da ne planira tako skoro ublažavati postojeće velike poticaje gospodarstvu. Takve vijesti dodatno bi mogle pritisnuti tečaj dolara.

“Proces smanjenja programa kvantitativnog popuštanja vjerojatno će se postupno odvijati te bi mogao trajati tijekom 2022. godine pa bi prvo povećanje kamatnih stopa moglo uslijediti tek kasnije u 2023.”, napisao je u bilješci valutni analitičar MUFG-a Lee Hardman.

“U takvim okolnostima i dalje vjerujemo da je prerano očekivati da će se dolar s obzirom na takva očekivanja u monetarnoj politici sada oporaviti, te i dalje vidimo prostora za njegovo slabljenje u ovoj godini”, dodao je.

Komentiraj