HINA/ Miljenko KLEPAC

‘Svjesni smo potencijalnih negativnih efekata od Agrokora’

Ministar financija Zdravko Marić u petak je izjavio da su u Ministarstvu financija svjesni potencijalnih negativnih efekata od Agrokora, ali da su rizici puno izraženiji drugdje, poput Petrokemije i Uljanika, no da se za te situacije traže rješenja i pokušavaju ukalkulirati negativni učinci na proračun istodobno štiteći javne financije.

Na znanstveno-stručnoj konferenciji “Hrvatsko novčano tržište”, u organizaciji Tržišta novca Zagreb, ministar financija rekao je i da se nastavlja odgovorna kontrola rashodovne strane proračuna te korištenje viška prihoda za daljnje smanjivanje javnog duga i novi krug poreznog rasterećenja.

“Proračun je za sada u skladu s očekivanjima, nema nekih velikih iznenađenja, a porezni prihodi, nakon dva kruga rasterećenja, nemaju velikih i negativnih iznenađenja, dok ima blago pozitivnih”, ocijenio je Marić.

Po njegovim riječima, kao rezultat dobrih pokazatelja iz prethodne dvije godine, stvorio se dodatni prostor za ponovne razgovore o novom koraku poreznog rasterećenja.

Naveo je da je u prvom valu poreznog rasterećenja naglasak bio na rasterećenju izravnih poreza.

“U sljedećem krugu ponovno ćemo nastojati sagledati cjeloviti sustav, neće biti toliko izmjena, no u svakom slučaju jako je dobro da o toj temi opet razgovaramo, da treću godinu za redom govorimo o rasterećenju, a ne o uvođenju poreza kako bismo pokrpali rupe”, poručio je Marić. Dodao je da do ljeta očekuje izradu tih mjera, potom prihvaćanje na Vladi prije jesenskog zasjedanja Sabora, i primjenu od 1. siječnja 2019.

Odgovarajući na pitanja novinara o sudjelovanju u izradi lex Agrokora, Marić je rekao da osobno nije sudjelovao u pisanju zakona, u tom dijelu te da se to vidi iz prepiske. Po njegovim riječima, u inicijalnoj fazi bio je uključen u prepisku mailovima, ali poslije više ne.

Na upit hoće li do nagodbe doći, rekao je da nije uključen u taj proces, pa stoga ne može više o tome reći. Kazao je i da nema saznanja kome bi bilo u cilju da nagodba ne uspije, ustvrdivši da je zaštita nacionalnih interesa i interesa poreznih obveznika interes koji promatra. Na pitanje je li ga neka institucija zvala na razgovor, odgovorio je da nije.

U vezi priprema za refinanciranje dviju državnih obveznica koje u srpnju stižu na naplatu, Marić je izjavio da pripreme teku dobro, da prate globalne okolnosti te da odgovorno nastavljaju s politikom upravljanja javnim dugom. “Što se tiče operativnih koraka, u pravilu ih ne komentiramo, obavijestit ćemo javnost na vrijeme”,  rekao je.

Komentiraj