Marijan Sušen / Pixell

Svjedoku iz afere “Spice” pripisuju pokušaj podmićivanja policajca

Miroslav Vitković, bivši predsjednik Uprave Podravke (od prosinca 2009. do veljače 2012.), trenutačni direktor Podravkina ovisnog društva u Sloveniji i ključni svjedok Uskoka u predmetu javnosti poznatom pod imenom “Spice”, 17. lipnja u ranim jutarnjim satima, po saznanjima Nacionala, vozeći službeni automobil Podravke, imao je prometnu nezgodu na autocesti Zagreb-Varaždin u blizini izlaza Novi Marof, a nakon toga je, kako se tvrdi, pokušao podmititi policajca kako bi sve zataškao. Nacionalov izvor tvrdi da je u prometnoj nezgodi Vitković sudjelovao sam te se zbog visoke alkoholiziranosti od 2, 07 promila zaletio u branik koji odvaja jedan smjer autoceste od drugoga s lijeve strane autoceste te je napravio štetu na službenom automobilu u iznosu od oko 40.000 kuna.

Nacionalov izvor tvrdi da je Vitković izazvao prometnu nesreću na putu prema sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Koprivnica, kojoj je trebao predsjedati zbog svoje vodeće pozicije u toj komori. Po tim tvrdnjama Vitković je vozio više sati od Slovenije, gdje trenutno živi, prema Koprivnici, a iako je nekoliko sati proveo na putu, u trenutku nesreće izmjerena mu je visoka razina alkoholiziranosti. Upućeni izvor Nacionala tvrdi da je nakon nesreće Vitković zvao u Županijsku komoru Koprivnica te se ispričao što ne može stići, tvrdeći da je imao manju prometnu nezgodu koju je prouzročio drugi sudionik u prometu u blizini čvora Vrbovec. Prema tvrdnjama izvora Nacionala, to nije istina jer je Vitković, kako se tvrdi, zbog utjecaja alkohola, izgubio kontrolu nad vozilom i zaletio se u branik lijevog kolničkog traka. Osim što je zvao u Županijsku komoru Koprivnica, Vitković je, prema tvrdnjama istih izvora, telefonski kontaktirao i jednu osobu u Podravki te joj rekao da dođe na sljedeći izlaz autoceste na koji će on, malom brzinom po zaustavnoj traci, uspjeti nekako dovesti karambolirani automobil.

 

  • Vitković se zbog visoke alkoholiziranosti od 2,07 promila zaletio u branik koji odvaja jedan smjer autoceste od drugoga te je napravio oko 40.000 kuna štete na službenom automobilu

 

KAD JE DOVEZAO KARAMBOLIRANI automobil na naplatne kućice, tamo ga zaposlenici HAC-ONC-a nisu htjeli propustiti, s obzirom na to da postoji dogovor na razini HAC-a i MUP-a da HAC mora zaustaviti vozača kada neki djelatnik HAC-a vidi da je došlo do prometne nesreće, a i Vitković je bio vidljivo pijan te je ušao u neprimjerenu komunikaciju s djelatnicima Hrvatskih autocesta. Djelatnici HAC-ONC-a nakon toga su pozvali policiju te je ubrzo na lice mjesta stigla nadležna policijska patrola, a na naplatne kućice je pristigao i djelatnik Podravke. Policijska patrola i taj djelatnik Podravke također su vidjeli visoku razinu alkoholiziranosti Vitkovića te se razvila diskusija između Vitkovića i policijskog službenika, a tijekom te rasprave je, tvrdi Nacionalov izvor, Vitković jednom od tih policijskih službenika ponudio mito da ne sastavljaju zapisnik o njegovoj prometnoj nezgodi. Taj policijski službenik nazvao je svog pretpostavljenog rekavši da mu je upravo nuđeno mito te je nakon nekog vremena na lice mjesta pristigao PNUSKOK jer je unutar strukture policije upravo PNUSKOK i nadležan za kazneno djelo davanja mita u pokušaju. Budući da je u međuvremenu Vitkoviću izmjereno navedenih 2,07 promila alkohola i zbog činjenice da je postojala osnova sumnje da je počinio navedeno kazneno djelo, preuzeli su ga djelatnici PNUSKOK-a te su ga odveli na “triježnjenje” u Heinzelovu, gdje je Vitković proveo propisano vrijeme. Sutradan je priveden sucu za prekršaje te ga je sudac kaznio sa 6500 kuna kazne te još nekim zasad nepoznatim mjerama. Sve to poznato je dvama osobama iz Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Koprivnica koje su to čule od samog Vitkovića, ali su zamolile da se njihova imena javno ne koriste, iako bi željeli da se konačno razobliči kakvog je ponašanja i karaktera zapravo Vitković. Njima je poznat i identitet osobe iz Podravke koju je Vitković zvao i koja je bila pristigla na naplatne kućice. Tim dvjema osobama iz Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Koprivnica Vitković je slao prijeteće SMS poruke ako bilo kome otkriju sve ove detalje. Nacional je te detalje pokušao provjeriti i u varaždinskoj policiji, no oni su nam odgovoru napisali da ne mogu komentirati detalje te da se za to obratimo Državnom odvjetništvu u Varaždinu što sugerira da je policija cijeli slučaj proslijedila DORH-u i da se on doista i dogodio.

ZA SVE DETALJE VITKOVIĆEVE NESREĆE i navodnog pokušaja podmićivanja policajca nekako je saznao i sadašnji predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić, koji je, kako se tvrdi, pozvao Vitkovića k sebi na razgovor te mu ponudio nekoliko prijedloga. Prvi je bio da Vitković sam podnese ostavku i ode iz Podravke, a drugi je bio da mu Podravka izvanredno otkaže ugovor o radu, čemu se Vitković ne bi protivio. Nakon nekoliko dana Mršić je pristao na kompromis po kojem Vitković biva opozvan s čelnog mjesta Tržišta Slovenije unutar prodajne organizacije Podravke i paralelno biva imenovan na bitno nižu poziciju na Tržištu BiH. Nacionalov izvor tvrdi da je cijeli postupak Vitkovićeva prebacivanja na novo radno mjesto u tijeku i da bi trebao biti realiziran u idućih nekoliko dana.

VITKOVIĆU, DONEDAVNO PRVOM čovjeku Podravke, to nije prvi incident povezan s prekomjernom konzumacijom alkohola jer je više puta bio hospitaliziran u Općoj bolnici Koprivnica zbog prekomjerne konzumacije alkohola i to u vremenu kad je obnašao dužnost predsjednika Uprave Podravke, točnije, jednom u prosincu 2009. i jednom u siječnju 2012., a tada mu je, kako se tvrdi, bilo preporučeno i psihijatrijsko liječenje, što je on odbio. Iz medicinske dokumentacije, pribavljene sudskim putem, u parnici koju je više osoba pokrenulo protiv Vitkovića kao tuženika, razvidno je da mu je u siječnju 2012. preporučeno liječenje na psihijatrijskom odjelu, što je on odbio, a potom i u psihijatrijskoj ambulanti, što je Vitković također odbio. Navedenu parnicu je pokrenulo šest osoba koje je Vitković javno oklevetao u Večernjem listu od 25. siječnja 2012. i to tako što ih je klevetnički optužio da mu smještaju da je hospitaliziran zbog pijanstva od 4,48 promila alkohola. Vitković je tvrdio da to nije istina i da tu informaciju u medije lažno šire tužitelji. Međutim, pravomoćnom sudskom presudom Vitković je osuđen za šest kaznenih djela klevete te je svim tužiteljima u nagodbi koja je uslijedila po pravomoćnosti presuda za kazneno djelo klevete, isplatio po 15.000 kuna na ime naknade neimovinske štete, a u zamjenu te osobe neće pokretati parnicu radi naknade štete. Sud je utvrdio da činjenice u vezi s njegovom hospitalizacijom nisu sporne te da je kriv za kazneno djelo klevete na štetu časti i ugleda šestorice privatnih tužitelja na koje su se, premda nikoga nije imenovao, njegove izjave odnosile.

 

  • Za sve detalje Vitkovićeve nesreće i navodnog pokušaja podmićivanje policajca, saznao je i sadašnji predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić, koji je pozvao Vitkovića na razgovor

 

MIROSLAV VITKOVIĆ JE KLJUČNI SVJEDOK tužiteljstva u kaznenom postupku javnosti poznatom pod imenom “Spice”, koji iskazuje u smjeru glavnih teza optužnice. Drugim riječima, ključni dijelovi te optužnice temelje se na njegovu iskazu te jednom nepotpisanom dokumentu za koji optužnica tvrdi da je dio komunikacije banke Merrill Lynch i optuženika u tom procesu. Vitković je od otvaranja te afere zasad nekoliko puta svjedočio protiv svojih bivših kolega iz uprave te moćne prehrambene tvrtke. Optužnica protiv osmorice osumnjičenih: bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivših menadžera Podravke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Saše Romca, vlasnika varaždinske Fimi grupe Milana Horvata, vlasnika splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića te odvjetnika Zorana Markovića, podignuta je 9. rujna 2010., a samo suđenje počelo je 8. lipnja 2011. godine. U protekle četiri godine USKOK je iznosio svoje dokaze; spis ima čak 42.000 stranica, a ispitano je više od 130 svjedoka i to na skoro 210 ročišta. Vitković je istražiteljima Uskoka ispričao da su po svim njegovim prikupljenim saznanjima i spoznajama grupu za preuzimanje Podravke činili Damir Polančec, Darko Marinac, Saša Romac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Marin Pucar, a da je tu grupu koordinirao i kontrolirao Damir Polančec. U svom iskazu pred istražiteljima Uskoka Vitković je ispričao da je ta grupa započela operaciju preuzimanja Podravke 20. veljače 2006., kada se u Zagrebu odvijala dodjela Zlatne kune. Rekao je da se toga dana održao prvi sastanak koji je Polančec s članovima Uprave Podravke imao na temu privatizacije Podravke.

VITKOVIĆ JE ISPRIČAO USKOKU da se nije raspitivao o detaljima tog sastanka pa se o tome može samo nagađati, a ne zna se ni gdje je sastanak održan. To je najkonkretnija Vitkovićeva optužba iz koje se počela izvlačiti teza da se menadžment Podravke bez njegova znanja dogovarao da preuzme kontrolu nad Podravkom novcem te tvrtke. Vitković je za Uskok dragocjen svjedok jer je od 2003. bio član Uprave Podravke pa se podrazumijeva da zna što govori kada priča o zbivanjima unutar Podravke. Poslije je Vitković istražiteljima Uskoka u više navrata dostavljao internu poslovnu dokumentaciju Podravke, a to je znatno pomoglo Uskoku da otvori istragu protiv ljudi koje je Vitković optužio da su novcem Podravke htjeli staviti tu tvrtku pod svoju kontrolu. Međutim, ono što je Vitković ispričao Uskoku otkriva da on zapravo nema puno izravnih saznanja o tome je li se i što skrivalo u pozadini kupovine tih spornih 10,64 posto dionica Podravke. U svom iskazu više puta je pričao o nekim događajima iz druge ruke, odnosno, prepričavao je ono što je doznao od drugih ljudi. Suđenje za aferu „Spice” počelo je prije četiri godine i u svibnju je ušlo u završnu fazu te bi se do konca godine mogla očekivati nepravomoćna presuda.

Komentiraj