SVJEDOKINJA: “Saucha naložio da se naknada isplati Sandri Zeljko, i to kroz ugovor o autorskom djelu i preko računa treće osobe”

Nekadašnja tajnica predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, Vesna Bičak Dananić (foto, Saucha u pozadini), svjedočila je danas na nastavku suđenja u aferi dnevnice. Bivši predstojnik ureda premijera Tomislav Saucha i tajnica Sandra Zeljko optuženi su u tom procesu, za izvlačenje novca iz proračuna preko lažnih putnih naloga te ugovora o autorskom djelu, piše Telegram.

Bivša Milanovićeva tajnica potvrdila je kako je, unatoč zabrani isplate naknade za prekovremene sate, Saucha naložio da se ta naknada isplati Sandri Zeljko, i to kroz ugovor o autorskom djelu i preko računa treće osobe, Sunčice Batestin.

Na današnjem ročištu je, naime, opisivala kako je Saucha tražio njezinu kolegicu Sunčicu Batestin da na svoj račun primi novac za Sandru Zeljko. Radilo se, kako je kazala o naknadi za prekovremeni rad, koji tajnici Zeljko nije mogao biti isplaćen regularno, jer se odlukom Vlade prekovremeni rad nije plaćao. Batestin je trebala poslužiti kao kanal za taj novca jer je Sandri Zeljko račun bio blokiran.

Zato je, kako stoji u optužnici, sastavljen ugovor o autorskom djelu na ukupno 4.300 kuna, te je novac isplaćen Sunčici Batestin za nešto što uopće nije odradila. To je i ona već ranije potvrdila na sudu, a sada je i njezina kolegica Vesna Bičak Dananić opisala tu istu sumnjivu transakciju. Prema USKOK-u, proračun je tim manevrom oštećen za 8.615,24 kuna bruto iznosa. Inače, sumnja se da su Saucha i Zeljko preko lažnih putnih naloga izvukli još 590 tisuća kuna.

I nakon što je Saucha, nakon promjene vlasti otišao iz Banskih dvora, isplate fantomskih dnevnica su se nastavile. USKOK je uvjeren da je to nastavila raditi Sandra Zeljko. Sve do veljače 2017. novac se isplaćivao preko putnih naloga. Bilo ih je, stoji u optužnici, ukupno 66, a Zeljko je navodno u rubrici “Predstojnik” lažirala potpise tadašnji šefova premijerovog ureda Nevena Zelića i Davora Božinovića. U uredu za opće poslove i dalje ništa nisu sumnjali već su joj novac za dnevnice isplaćivali. USKOK tvrdi da si je tako izvukla dodatnih 349.763,70 kuna.

“Sa Sunčicom sam bila jako bliska. Pričale smo o svemu. Tako mi je rekla i za to da ju je Saucha tražio da na račun primi neke novce za Sandru Zeljko, kojoj je u ono vrijeme bio blokiran račun. Radilo se o naknadi za prekovremene sate što se tada nije isplaćivalo. Sjećam se da sam ja bila na godišnjem odmoru, pa sam u sebi pomislila kako je to zapravo sreća jer sam u protivnom i ja mogla biti uvučena u tu kombinaciju. I Sunčica je kasnije bila bijesna što se sve to dogodilo, ali nije mogla odbiti Sauchu koji joj je bio nadređen, te je pristala, onako ljudski, pomoći Sandri Zeljko”, rekla je svjedokinja.

Između nje i bivšeg predstojnika ureda premijera zaiskrilo je kada se Vesna Bičak Dananić prisjetila kako se Saucha protivio povećanju njezine plaće, budući da je u Vladu došla bez natječaja, u timu Zorana Milanovića. Ona je, međutim, smatrala da joj veća plaća, s obzirom na kvalifikacije pripada, pa se izravno obratila premijeru.

Komentiraj