hina

SVJEDOK ŠKEGRO: “Nikada predsjednik Tuđman nije pozvao nas iz Vlade da kaže: prodaj ovome ili onome”

Nakon što je pred Povjerenstvom za Agrokor bio bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, drugi je NA REDU Borislav Škegro, bivši savjetnik predsjednika Tuđmana za ekonomska pitanja, potpredsjednik u Vladi Nikice Valentića zadužen za gospodarstvo i ministar financija od 1997. do 2000. godine.

Na početku je Borislav Škegro rekao je da je sudjelovao u brojnim privatizacijama kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo od 1993. do 2000. godine te ministar financija od 1997.

”Jeste li u vrijeme svih svojih mandata kao ministar financija bili involvirani u privatizaciju tvrtki iz sustava koncerna Agrokor”, pitao ga je Milijan Brkić.

“Dugo sam bio u Vladi, cijelo to vrijeme sam bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo. Slijedom te funkcije pripadao mi je niz dužnosti vezanih uz privatizaciju, ali ne za pojedine tvrtke nego za velike projekte. Što se tiče Agrokora, Agrokor tada nije bio nikakva posebna tema”, odgovorio je Škegro.

Na pitanje je li se ikada na sastancima, bilo u Uredu predsjednika ili na sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, govorilo o privatizaciji Škegro je odgovorio:

“Predsjednik Tuđman se nije bavio privatizacijom. Postojala je prešutna podjela rada između Ureda predsjednika i Vlade. Predsjednik se bavio obranom, vanjskom politikom i unutarnjim poslovima, a Vlada svim ostalim. Privatizacijom se nije bavio. Nikada predsjednik Tuđman nije pozvao nas iz Vlade da kaže: prodaj ovome ili onome. Mi smo ga nekad informirali o nekim osjetljivim temama. Ja sam bio njegov glavni suradnik za gospodarstvo jer sam bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo”, rekao je Škegro.

Milijan Brkić upitao je Škegru o državnim jamstvima Agrokoru od 30 milijuna eura 1999. godine.

“Ja sam bio protiv tih jamstava, ali sam ih potpisao kao jedini ovlašteni poduzetnik jer je Vlada tako odlučila koja je jedino mogla privatnoj tvrtki dati jamstva. Ovdje se ne radi o personalizaciji nego o funkciji”, rekao je.

Ispričao je kako je Koordinacija za gospodarstvo, kojoj je on predsjedao, prvotno bila odbila jamstvo. Jamstvo, odnosno Vlada, odobrila je jamstvo nakon prosvjeda radnika Zvijezde u organizaciji PPDIV-a.

Ivan Lovrinović upitao je Škegru zašto je potpisao jamstvo, a nije podnio ostavku, poručio je: “A to bi vi?”

“Notorno je da nema tog tijela u demokratskom sustavu u kojem će svi biti za jednu odluku. Pa neće valjda svako malo netko davati ostavku”, kazao je Škegro. Poručio je da nije davao ostavku jer mu je “visilo” 14 posto proračuna i da je morao voditi privatizaciju Hrvatskog telekoma.

“Ovdje sam samo zbog zapriječene kazne od pet godina. Kada ne bi bilo toga sigurno ne bi došao da vas podsjećam na zapisnike Vlade i Sabora koje možete pročitati”, kazao je Škegro na što ga je Orsat Miljenić upozorio da mora odgovarati na pitanja.

Škegro je rekao da se ne sjeća koliko je u svom mandatu potpisao jamstava za tvrtke iz koncerna Agrokor.

“To jamstvo nije odgovaralo formalnim kriterijima i bilo je rezultat pritiska sindikata i radnika u Zvijezdi”, kazao je Škegro. Miljenić je još jednom upozorio Škegru da ne polemizira s članovima Povjerenstva nakon što ga je Lovrinović pitao o Fondovima za gospodarsku solidarnost.

“U pitanju gospodina Lovrinovića sam prepoznao kao liniju napada na svjedoka”, kazao je Škegro na što mu je Miljenić odgovorio da je to dopušteno.

Grmoja je pitao Škegru razgovara li s Antom Ramljakom i kada su zadnji puta razgovarali.

“Ramljak je moj prijatelj kojeg sam prvi puta sreo negdje 2002. godine koji je radio za uglednu stranu tvrtku. U to vrijeme nismo surađivali na nikakvim projektima, nego smo ga 2007. godine uzeli za četvrtog partnera u Questusu. Zajedno smo to radili od 2007. do 2011. godine”, kazao je Škegro i dodao da su ostali prijatelji.

Rekao je da su se čuli telefonom prije mjesec i pol dana.

“U kafiću Gold se nisam nikad sastao s Antom Ramljakom, a s Martinom Dalić se ponekad tamo sastanem. Nju znam još iz 90-ih godina”, kazao je Škegro i dodao da Ante Ramljak nije bio na sastanku s njim i Martinom Dalić u kafiću Gold.

Dodao je da ovaj vikend organizira druženje na koje će možda pozvati i Ramljaka.

Komentiraj