Svjedok: “Kristiana Vukasovića u zatvoru su neka dvojica maltretirala i davala mu razne tablete”

“Prijatelj iz zatvora u Bilicama ispričao mi je kako su Kristiana Vukasovića u sobi sustavno maltetirala neka dvojica koja su mu davala razne tablete. Kada se dogodilo to što se dogodilo rekao mi je da su maknuli one koji su s njim bili u istoj sobi”, posvjedočio je E.Č., bivši zatvorenik splitskog zatvora na Bilicama, na Općinskom sudu u Zadru gdje je u srijedu nakon pripremnog ročišta u ožujku počeo sudski postupak u kojem Kristianovi roditelji, Stipan i Kristina, traže 700 tisuća kuna naknade od države zbog smrti svoga sina.

Roditelji Kristijana Vukasovića tuže državu zbog smrti sina koji je umro u splitskom zatvoru. Počelo suđenje

“Nije mi poznato gdje je sada moj prijatelj iz zatvora, moguće je da je prebačen u Šibenik, ali rekao mi je da se obratim odvjetniku Vinku Ljubičiću jer namjerava svjedočiti o tome što se događalo”, rekao je E.Č, koji je u srijedu bio jedini svjedok u postupku jer se druga dvojica koja su bila pozvana na ročište nisu odazvala pozivu, izvijestio je zadarski.hr.

Odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić zatražio je od sutkinje Ivane Čačić Brčić da izda nalog zatvorskom sustavu kako bi se utvrdila imena i prezimena osoba koje su boravile s Kristianom u zatvoru na splitskim Bilicama kako bi se utvrdilo kako se tretirao. Požalio se kako sam zbog nemogućnosti i zatvorenosti sustava ne može doći do podataka o osobama koje su bile s Kristianom u ćeliji.

“Iako sam uputio dopis zatvoru u Splitu rečeno mi je da se obratim Upravi za zatvorski sustav, što je apsurdno jer je zatvor u Splitu dio tog sustava. Ne znam zbog čega se onemogućava istina, radi se o najvećoj vrijednosti, a to je život, no borit ćemo se do kraja bez obzira na zapreke. Kristian je otišao zdrav na izdržavanje kazne, a izašao je mrtav”, rekao je odvjetnik Ljubičić, koji zastupa roditelje. Za svakog roditelja traži po 300.000 kuna na ime duševnih boli zbog smrti bliske osobe. Obitelj smatra da je smrt pokojnog Kristijana uzrokovana propustom u sustavu tretiranja i liječenja tijekom pravosudnih postupaka, osobito prilikom izdržavanja istražnog zatvora, a najviše imajući u vidu način na koji je Kristijan liječen.

“Ne daju da se sazna istina. Prikrivaju da je Kristian prebijan u zatvoru Bilice. Mogu samo reći da je ovo tek naš početak borbe za istinu”, rekao je Stipan Vukasović, otac Kristiana u srijedu nakon ročišta na Općinskom sudu u Zadru. Iduće ročište zakazano je za 5.svibnja kada će se na suđenje pozvati liječnica i upravitelj Zatvora u Splitu.

 

Komentiraj