Svim putnicima povratnicima u Hrvatsku u zračnoj luci će se uzeti brisevi

U subotu navečer u Zagreb slijeće zrakoplov iz Rima s putnicima iz Hrvatske, a u zračnoj luci putnike će dočekati i epidemiolog Bernard Kaić koji je za RTL objasnio kako će izgledati njihov prihvat.

“Uobičajeno će izgledati. Ići će, kao i svi ostali koji ulaze u Hrvatsku, pod zdravstveni nadzor u trajanju od minimalno dva tjedna. Naravno ako je netko slučajno bolestan, njemu će se organizirati prijevoz u bolnicu radi dijagnostike i liječenja, s time da ćemo sada raditi malo više nego inače. Konkretno, uzet ćemo putnicima briseve”, pojasnio je Kaić, dodavši da se putnici po dolasku u zračnu luku moraju izjasniti kako se osjećaju.

“To je uobičajen postupak. Ako se osjećaju bolesno, može ih se pregledati i poslušati te izmjeriti temperatura, a ako je potrebno i prevesti vozilom hitne službe. Rezultati briseva će biti gotovi sutra poslijepodne vjerojatno”, otkrio je Kaić, a pojasnio je i proceduru samoizolacije za putnike koji žive dalje od Zagreba.

“Jednako kao i za putnike koji drugim prijevoznim sredstvima prelaze granicu. Idu najkraćim putem kući. To su ipak zdravi ljudi, bez obzira što su oni možda zaraženi ili će se tokom par dana pokazati da su zaraženi. Oni moraju koristiti masku tokom puta do doma, držati distancu od ostalih i nema opasnosti za druge tokom puta”, izjavio je epidemiolog.

Kaić je naglasio i kako nema mjesta panici iako dio putnika dolazi iz zemalja s visokim brojem umrlih od koronavirusa.

“Činjenica da neki dolaze iz Španjolske i Italije znači da postoji povećan rizik od unosa dodatnih oboljelih u našu populaciju, ali to nešto što se mora prihvatiti. To su naši ljudi koji se žele vratiti kući i to im se mora omogućiti, a na nam je da osiguramo sigurnost ostalih”, zaključio je Kaić.

Komentiraj