Marko Prpic/PIXSELL

MEĐUNARODNI PROJEKT Sustav [email protected] proslavio prvo desetljeće rada u sklopu Srca

Sustav [email protected] autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj pušten je u produkcijski rad prije točno deset godina – 1. ožujka 2006. a toj je obljetnici bila i posvećena konferencija za novinare održana u Sveučilišnome računskom centru – Srce .

Ravnatelj dr. Zoran Bekić podsjetio je kako je Srce uspostavilo, razvija i održava sustav [email protected] uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), te istaknuo kako se u proteklih deset godina taj sustav afirmirao kao temeljni i pouzdani posrednički sustav znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Milinović: Srce je bilo među četiri europske ustanove koje su prve počele razvijale taj sustav

Pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Srca, Miroslav Milinović, osvrnuo se na početke razvoja europske autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja istaknuvši kako je Srce bilo među četiri europske ustanove koje su prve počele razvijati taj sustav, a bilo je to 2003. godine. Milinović je objasnio da je riječ o posredničkoj infrastrukturi koju danas pod imenom federacija elektroničkih identiteta smatramo temeljnim sustavom koji omogućuje siguran, pouzdan i standardiziran pristup mreži i mrežnim resursima istovremeno štiteći privatnost krajnjega korisnika.

Video-linkom u konferenciju se uključio i član upravljačkoga tijela GÉANT-a (GÉANT Authorisation and Authentication Infrastructure) Valter Nordh rekavši kako projekt podržava i Europska komisija. U razgovoru što ga je moderirao Milinović, Nordh je istaknuo važnost suradnje ustanova okupljenih u federaciji dodavši kako je Europska komisija za projekt izdvojila već dosta novca, te ustvrdio kako se u europskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici i globalnoj e-infrastrukturi prepoznaju postignuća Hrvatske u području posredničkih sustava te uključenost Srca u odgovarajuće razvojne aktivnosti.

Rečeno je i kako međunarodni partneri iz akademske i istraživačke zajednice prepoznaju i prihvaćaju Srce kao operatora nacionalne AAI i nositelja eduroam aktivnosti u Hrvatskoj.

Bez elektroničkog identiteta danas je nezamislivo uspješno raditi i djelovati u okruženju Interneta i nove tehnologije

Istaknuto je kako, zahvaljujući sustavu [email protected], više od 800 tisuća hrvatskih studenata, učenika i profesora već deset godina posjeduje i uspješno koristi takve identitete što im omogućuje korištenje više od 500 različitih elektroničkih usluga. Svaka ustanova iz sustava MZOS-a uključena u sustav [email protected] ima vlastitu bazu (tzv. LDAP imenik) u kojoj su pohranjeni elektronički identiteti korisnika iz te ustanove.

Ravnatelj Bekić rekao je kako je trajna zadaća Srca da omogući akademskoj i istraživačkoj zajednici, kao najnaprednijemu dijelu društva, stalni pristup najnovijim tehnologijama i svim potrebnim izvorima znanja i informacija. Smatra kako je u današnje ‘umreženo’ vrijeme takvu je zadaću nemoguće ostvariti bez sustava pouzdanih i prepoznatljivih elektroničkih identiteta pa je, ocijenio je, baš zato sustav [email protected] jedna od najvažnijih, temeljnih komponenta moderne e-infrastrukture za koju je Srce zaduženo i koju uspješno održava i razvija.

Sustav [email protected] povezan je s projektom e-Građani i sustavom NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav u Republici Hrvatskoj), a prihvaćen je u svijetu i povezan s odgovarajućim globalnim sustavima eduroam (Education Roaming; www.eduroam.org) i eduGAIN (GÉANT Authorisation and Authentication Infrastructure; www.edugain.org). Srce nastavlja aktivno sudjelovati u nacionalnim aktivnostima (projekt e-Građani Vlade RH), međunarodnim tijelima (radne skupine REFEDS i TF-MNM) i EU projektima (GEANT4).

Komentiraj