Svijet u slici No. #897

 

  • Protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika u Grčkoj pobijedili su na referendumu s rezultatom 61,31 posto, naspram 38,69 onih koji su glasovali “za”
  • Bolnice u sirijskom gradu Doumi bile su pune ranjenih nakon što su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koristile takozvane slonovske rakete
  • Ukrajinska krajnja desnica Desni sektor, organizacija u kojoj brojni članovi koketiraju s nacizmom, održala je prosvjed u glavnom gradu Ukrajine

 

GRČKO ‘NE’ MJERAMA ŠTEDNJE

Protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika u Grčkoj pobijedili su na referendumu u nedjelju s rezultatom 61,31 posto, naspram 38,69 onih koji su glasovali “za”, pokazuju nepotpuni rezultati grčkog ministarstva unutarnjih poslova. Na referendumu, što ga je organizirala vlada Alexisa Ciprasa, sudjelovalo je 62,5 posto birača. Vlada je pozivom na referendum željela “osnažiti pregovaračku poziciju s Europom” i postići dogovor o financijskoj budućnosti zemlje. Cipras je poručio kako rezultat referenduma nije “raskid” s Europskom unijom i obećao da će se potruditi kako bi uskoro omogućio ponovni normalni rad grčkog bankarskog sustava.

FOTO: Christopher Furlong/Getty Images
FOTO: Christopher Furlong/Getty Images
FOTO: Kay Nietfeld/Photoshot
FOTO: Kay Nietfeld/Photoshot
BOMBAMA NA DOUMU

Bolnice u sirijskom gradu Doumi bile su pune ranjenih nakon što su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koristile takozvane slonovske rakete u napadu na predgrađe Damaska, ubivši pri tome najmanje 27 ljudi. Rakete, koje su dobile naziv po posebnom zvuku prilikom lansiranja, improvizirano su oružje koje se rade tako da se na puno veće bombe postave raketni motori, pa se tako povećava njihova destruktivnost, dok se gubi preciznost, a domet ograničava. U napadu je ozlijeđeno više od 60 ljudi, od kojih su mnoga djeca. Douma, koje je uporište pobunjenika, meta je napada snaga predsjednika Bashara al-Assada već tri godine.

FOTO: Mohammed Badra/NurPhoto
FOTO: Mohammed Badra/NurPhoto
PROSVJED UKRAJINSKE DESNICE

Ukrajinska krajnja desnica Desni sektor, organizacija u kojoj brojni članovi koketiraju s nacizmom, održala je prosvjed u glavnom gradu Ukrajine. Okupilo ih se nekoliko tisuća i poručili su kako žele pokrenuti nove ofenzive na istoku zemlje, a cilj im je da zauzmu pobunjeničke teritorije. Također traže odbacivanje mirovnog sporazuma iz Minska koji su donijele Ukrajina, Francuska, Njemačka i Rusija. Uz Desni sektor, Kijevom su marširali i desničari iz dobrovoljačkih bojni kao što su Aidar, Donbass, Tornada i po neofašizmu već prepoznatljivi Azov. U centru Kijeva su zapalili gume, ističući kako taj čin nije samo obilježavanje Maidana, nego i direktna poruka aktualnoj vlasti.

FOTO: Sergii Kharchenko/NurPhoto
FOTO: Sergii Kharchenko/NurPhoto

Komentiraj