Svijet u slici No. #889

  • Rusija je velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi proslavila 70. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom
  • Princ Harry nalazi se u posjetu Novom Zelandu
  • Čini se kako je smrtonosnoj epidemiji ebole, koja se širila Liberijom od ožujka prošle godine, došao kraj
  • Južnokorejski dječak moli tijekom ceremonije u kojoj se zaredio za budističkog svećenika

 

DAN POBJEDE U MOSKVI

Rusija je uz veliku pompu, ali bez svojih europskih i američkih saveznika, velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi proslavila 70. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom. Na mimohodu je sudjelovalo više od 16.000 vojnika, tenkova i aviona. Bilo je to, između ostalog, i pokazivanje moći ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je u govoru veličao doprinos zapadnih saveznika u pobjedi protiv nacističke Njemačke.

FOTO: Host photo agency/RIA Novosti via Getty Images
FOTO: Host photo agency/RIA Novosti via Getty Images
MAORSKI DOČEK PRINCU

Princ Harry nalazi se u posjetu Novom Zelandu, gdje se susreo s predstavnicima maorske zajednice, pri čemu se s njihovim vođom pozdravio tradicionalnim maorskim pozdravom “hongom”. Princ Harry će na Novom Zelandu boraviti od 9. do 16. svibnja te će posjetiti Wellington, Invercargill, Stewart Island, Christchurch, Linton, Whanganui i Auckland. Prije nego što je stigao na Novi Zeland Harry je bio i u Australiji, pa je zbog toga propustio rođenje svoje nećakinje, princeze Charlotte od Cambridgea.

FOTO: Chris Jackson/Getty Images
FOTO: Chris Jackson/Getty Images
KRAJ EPIDEMIJE EBOLE

Čini se kako je smrtonosnoj epidemiji ebole, koja se širila Liberijom od ožujka prošle godine, došao kraj s obzirom na to da je Svjetska
zdravstvena organizacija u subotu objavila kako u toj zemlji više nema tog virusa. Objava je došla nakon što u Liberiji tijekom 42 dana nije prijavljen ni jedan novi slučaj zaraze. Na kratkoj svečanosti upriličenoj tom prigodom u Memorijalnoj bolnici John F. Kennedy, predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf zahvalila se Bogu što je spasio Liberiju, omogućivši stanovništvu da pobijedi tu opasnu bolest i veliku pošast.

FOTO: John Moore/Getty Images
FOTO: John Moore/Getty Images
NOVI BUDISTIČKI SVEĆENICI

Južnokorejski dječak moli tijekom ceremonije u kojoj se zaredio za budističkog svećenika u hramu Chogye, u glavnom gradu Južne Koreje Seulu. Tijekom ceremonije dječacima su obrijane glave, a u hramu će ostati 14 dana kako bi učili o budizmu i Budi. Ceremonija u kojoj se dječaci zaređuju u budističke svećenike održava se svake godine uoči Budinog rođendana. Buda je rođen prije otprilike 2559 godina, a iako je točan datum nepoznat rođendan se slavi za vrijeme punog mjeseca u svibnju, što će se ove godine u Južnoj Koreji dogoditi 25. svibnja.

FOTO: Chung Sung-Jun/Getty Images
FOTO: Chung Sung-Jun/Getty Images

Komentiraj