Svijet u slici No. #882

  • Na Baliju održan ritual kojim se obilježava početak nove godine
  • Stotine kurdskih civila nakon višemjesečnog življenja po raznim izbjegličkim kampovima vraćaju se u svoj Kobane
  • Nekoliko desetaka zombija prošlog tjedna ‘’okupiralo’′ je ulice glavnog ukrajinskog grada kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo televizijskim programom

 

VATRENI RITUAL NA BALIJU

Na Baliju je proteklog tjedna održan ritual Mesabatan Api kojim stanovnici ovog otoka obilježavaju početak nove godine po njihovom kalendaru. Ovaj ritual simbolizira pročišćenje univerzuma i ljudskog tijela kroz vatru. Tijekom ovog državnog blagdana stanovnicima je zabranjeno raditi, gledati televiziju i putovati jer je riječ o blagdanu koji se obilježava meditacijom.

FOTO: AGUNG PARAMESWARA / GULIVER/ GETTY IMAGES
FOTO: AGUNG PARAMESWARA / GULIVER/ GETTY IMAGES
POVRATAK U KOBANE

Stotine kurdskih civila nakon višemjesečnog življenja po raznim izbjegličkim kampovima vraćaju se u svoj Kobane, simbol borbe protiv brutalnih džihadista Islamske države (IS). Islamska država četiri je mjeseca opsjedala taj sirijski grad na granici s Turskom i gotovo ga osvojila prošlog listopada, ali je morala uzmaknuti pritisnuta žestokim protunapadom sirijskih Kurda i zračnim udarima međunarodne zajednice predvođene Amerikancima. Samo oko 20 posto kuća u gradu ostalo je netaknuto, a čak 60 posto morat će se srušiti nakon više mjeseci žestokih borbi.

FOTO: ©QUENTIN TOP/WOSTOK PRESS / PHOTOSHOT
FOTO: ©QUENTIN TOP/WOSTOK PRESS / PHOTOSHOT
PUTIN POPUT CEZARA

Kozačka zajednica u Sankt Peterburgu odlučila se povodom obilježavanja kraja 2. svjetskog rata napraviti bistu ruskog predsjednika koju će postaviti na stanicu podzemne željeznice Parnas, u sjevernom djelu grada. Andrej Poljakov, predsjednik kozačke skupine Irbis, rekao je da su Putinovu bistu odlučili napraviti kako bi mu se zahvalili zbog toga što je poluotok Krim vratio u sastav Ruske Federacije. Kozaci su uz Ruse i Ukrajince najbrojniji narod na tom poluotoku i čine 12 posto stanovništva.

EMPERORPUT_B187_261907_0028
FOTO: OLEG PEREVERZEV / PHOTOSHOT
ZOMBIJI NA ULICAMA KIJEVA

Nekoliko desetaka zombija prošlog tjedna ‘’okupiralo’′ je ulice glavnog ukrajinskog grada kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo televizijskim programom u toj državi. Prosvjednici smatraju da je na ukrajinskim televizijama previše proruskog sadržaja koji ‘truje Ukrajince neprijateljskom ruskom propagandom’. Prema nekim istraživanjima, četiri od deset najpopularnijih emisija na ukrajinskoj televiziji su ruske proizvodnje.

FOTO: OLEG PEREVERZEV / PHOTOSHOT
FOTO: OLEG PEREVERZEV / PHOTOSHOT

Komentiraj