Svijet u slici No. #878

  • U Kabulu je prošloga tjedna održano nacionalno prvenstvo u buzkašiju
  • U japanskom gradu Okayami održan je tradicionalni “goli festival”
  • Rasheeda, 19-godišnja djevojka radi u ciglani Rajendrapur nedaleko od glavnog grada Bangladeša Dake
AFGANISTANCI LUDI ZA BUZKAŠIJEM

U Kabulu je prošloga tjedna održano nacionalno prvenstvo u buzkašiju, tradicionalnoj afganistanskoj igri koja je zbog svoje okrutnosti često na meti zaštitnika životinja. Riječ je o igri između dvije momčadi konjanika kojima je cilj baciti tijelo mrtve koze kroz krug. Ova igra bila je zabranjena za vrijeme talibanskog režima koji su smatrali da je nemoralna, a sad se za zabranu zalažu mnoga društva za zaštitu životinja. Tradicionalno jedna igra može potrajati i nekoliko dana, ali u novije vrijeme organiziraju se turniri na kojima su mečevi vremenski ograničeni.

FOTO: Ahmad Massoud/Getty Images
FOTO: Ahmad Massoud/Getty Images
FOTO: Ahmad Massoud/Getty Images
FOTO: Ahmad Massoud/Getty Images
GOLI FESTIVAL

U japanskom gradu Okayami održan je tradicionalni “goli festival” na kojem sudjeluju isključivo muškarci i to po mogućnosti sa što manje odjeće na sebi. Festival Hadaka Matsui održava se jedne noći u veljači ispred budistčkog hrama u Saidaiji pored grada Okayame. Za početak, oko 9000 muškaraca piju sake u ovećim količinama kako bi pročistili svoja tijela i udovoljili bogovima. Nakon što se skinu goli ili u tange skaču naokolo, polijevaju se hladnom vodom i viču uzvik ohrabrenja – “washoi”.

FOTO: Trevor Williams/Getty Images
FOTO: Trevor Williams/Getty Images
UGROŽENA PRAVA ŽENA

Rasheeda, 19-godišnja djevojka radi u ciglani Rajendrapur nedaleko od glavnog grada Bangladeša Dake. Rasheeda radi svakog dana, sedam dana u tjednu za dnevnicu od 22 kune bez prava na godišnji odmor. Njezin primjer je samo jedan u nizu koji prikazuju katastrofalno stanje ženskih prava u ovoj državi. Posljednjih su mjeseci žene u Bangladešu sve češće na meti napada islamista koji od državnih vlasti zahtijevaju da povuku prijedlog zakona, kojim bi se ženama omogućila ista prava na imovinu i nasljeđivanje kao i muškarcima.

FOTO: Anik Rahman/Getty Images
FOTO: Anik Rahman/Getty Images

Komentiraj