Svijet u slici No. #877

  • Policija je prošlog tjedna zaplijenila veliku količinu oružja u gradu Peshawaru
  • Prošlog petka obilježeno je 70 godina otkako su saveznički bombarderi potpuno uništili njemački grad Dresden
  • Temperatura se na području države New York u nedjelju spustila na najniže vrijednosti u zadnjih 20 godina
VELIKA ZAPLJENA ORUŽJA

Policija je prošlog tjedna zaplijenila veliku količinu oružja u gradu Peshawaru na sjeverozapadu Pakistana. Prema navodima policije zapljenjeno oružje i streljivo trebalo je biti prokrijumčareno u preostale dijelove Pakistana, a bilo je namijenjeno za terorističke aktivnosti islamističkih skupina povezanih s talibanima. Posljednji veliki napad talibani su izveli sredinom prosinca kad su u jednoj školi u Peshawaru ubili 132 djece i devet odraslih osoba.

FOTO: Umar Qayyum/Getty Images
FOTO: Umar Qayyum/Getty Images
70. GODIŠNJICA UNIŠTENJA DRESDENA

Prošlog petka obilježeno je 70 godina otkako su na samom kraju Drugoga svjetskog rata saveznički bombarderi potpuno uništili njemački grad Dresden. Prvog dana 770 bombardera britanskoga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva zapaljivim je bombama prouzročilo ognjenu oluju u kojoj su u podrumima sravnjenoga grada živi izgorjeli civili, mahom izbjeglice iz drugih dijelova Njemačke koji su na kraju rata utočište potražili u tome gradu. Drugog je dana 1300 američkih bombardera uništilo ono što je ostalo od zapaljenoga grada u kojem je u ta dva dana ubijeno oko 135.000 ljudi.

FOTO: Sean Gallup/Getty Images
FOTO: Sean Gallup/Getty Images

PRIMIRJE U UKRAJINI

Ukrajinski vojnici napokon imaju vremena za malo odmora i opuštanja nakon što je na snagu stupilo primirje koje je potkraj prošlog tjedna dogovoreno u Minsku. Primirje na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih pobunjenika uglavnom se poštuje, uz rijetke izolirane incidente koje su prijavile obje strane. Primirje je prva etapa mirovnog plana čiji je cilj okončati sukob u kojem je dosad poginulo više od 5500 ljudi u deset mjeseci.

FOTO: Brendan Hoffman/Getty Images
FOTO: Brendan Hoffman/Getty Images
VELIKE HLADNOĆE U NEW YORKU

Beskućnici su spas od velikih hladnoća u New Yorku potražili u crkvi Djevice Marije na Manhattanu. Temperatura se na području države New York u nedjelju spustila na najniže vrijednosti u zadnjih 20 godina. Tako je u Buffalu temperatura bila -18,9°C. Zadnji put tako niska maksimalna temperatura izmjerena je 1982. Gust snijeg i hladnoća u sjeveroistočnom dijelu SAD-a izazvali su urušavanje krovova i sudare na autocestama. Vremenski uvjeti prisilili su ukidanje više od 1800 američkih zrakoplovnih letova, većinom u zračne luke u Bostonu i New Yorku i iz njih.

FOTO: Spencer Platt/Getty Images
FOTO: Spencer Platt/Getty Images

Komentiraj