Svijet u slici No. #876

  • Predstavnici različitih palestinskih oružanih skupina održali su konferenciju za novinare
  • Zimski festival u Quebec Cityju je dvotjedna proslava snijega, leda i zimskih sportova
  • Noćno nebo u Donjecku osvijetlili su šrapneli bombe
  • Pacijent se oporavlja u bolnici u gradu Daka u Bangladešu
  • U Afganistanu se proteklog tjedna vlastima predala velika skupina naoružanih talibanskih vojnika
  • Na periferiji Kuala Lumpura nalaze se Batu pećine, gdje se krajem siječnja ili početkom veljače događa živopisna hinduistička svečanost Thaipusam
HAMAS PROTIV EGIPTA

Predstavnici različitih palestinskih oružanih skupina održali su konferenciju za novinare na kojoj su dali podršku organizaciji Hamas. Prije te konferencije stotine pristaša palestinskog Hamasa u povorci su prošetali Pojasom Gaze u znak prosvjeda protiv odluke Egipta da oružano krilo tog islamističkog pokreta proglasi “terorističkim”. Prosvjednici su izvikivali slogane “Hamas nije teroristički” i “Hamas je naš ponos”.

FOTO: Wissam Nassar
FOTO: Wissam Nassar

ZIMSKI FESTIVAL U QUEBECU

Zimski festival u Quebec Cityju je dvotjedna proslava snijega, leda i zimskih sportova. Ovaj karneval početkom veljače svake godine svake godine privlači više od milijun posjetitelja i gradu donosi veliku financijsku dobit. Karneval je specifičan i zato što se početkom veljače temperatura u Quebecu često spusti i do -30 stupnjeva Celzija pa Quebec postaje najhladnije mjesto na svijetu na kojem se održava karneval.

FOTO: Andrew Soong
FOTO: Andrew Soong
NAPAD NA DONJECK

Noćno nebo u Donjecku osvijetlili su šrapneli bombe koja je eksplodirala tijekom napada ukrajinskih snaga na najveći ukrajinski grad koji je pod kontrolom proruskih snaga. Devet vojnika je poginulo, a 26 je ranjeno u posljednjim borbama s proruskim separatistima u područjima na istoku Ukrajine, priopćio je glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga.

FOTO: Alexander Sidorov/TASS
FOTO: Alexander Sidorov/TASS
BOMBAŠKI NAPAD U BANGLADEŠU

Pacijent se oporavlja u bolnici u gradu Daka u Bangladešu nakon što je u napadu benzinskom bombom na autobus pretrpio teške opekline. Sedam osoba je poginulo, a 15 je teže povrijeđeno u napadu na autobus nedaleko od grada Čaudagrama na istoku Bangladeša. Pretpostavlja se da su napad izvršile pristaše oporbene islamističke stranke.

FOTO: Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto
FOTO: Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto
PREDAJA TALIBANA

U Afganistanu se proteklog tjedna vlastima predala velika skupina naoružanih talibanskih vojnika. Guverner pokrajine Baglan Sultan Mohammed Ibadi rekao je da su militanti predali oružje te je dodao da će javni red i mir u regiji poboljšati ako se više talibana bude predavalo. Talibani u Afganistanu vode borbe protiv NATO snaga od 2001. kada je srušen njihov režim u ovoj azijskoj državi. U posljednje vrijeme saveznici su nanijeli velike gubitke talibanskim snagama koje se sve više odlučuju na pojedinačne samoubilačke napade.

FOTO: Tahir Safi/azp
FOTO: Tahir Safi/azp
HODOČAŠĆE HINDUISTA U PEĆINE BATU

Na periferiji Kuala Lumpura nalaze se Batu pećine, jedno od najvažnijih mjesta hodočašća hinduista izvan Indije. Od 1890. godine tu se svake godine u desetom mjesecu hinduističkog kalendara, krajem siječnja ili početkom veljače događa živopisna hinduistička svečanost Thaipusam. Preko milijun ljudi posjeti ovo mjesto tijekom tri dana trajanja praznika. Batu pećine čine tri velike i nekoliko malih pećina. Gua Kecil, jedna od tri glavne pećine, visoka je 100 m i u nju se tijekom hodočašća ugura veliki broj hinduističkih vjernika.

FOTO: Fl Wong
FOTO: Fl Wong

Komentiraj