Svijet u slici No. #875

  • U Londonu su održane demonstracije zbog odgode objavljivanja Chilcotova izvještaja koji istražuje ulogu Velike Britanije u ratu u Iraku
  • Medicinska sestra u naručju drži dijete koje je rođeno sa simptomima ebole
  • Agencija Ujedinjenih Naroda (UNRWA) najavila je obustavljanje financijske pomoći palestinskim obiteljima zbog “nedostatka sredstava”
  • Na Zapadnoj obali i dalje se nastavljaju prosvjedi Palestinaca
PROSVJED U LONDONU

U Londonu su održane demonstracije zbog odgode objavljivanja Chilcotova izvještaja koji istražuje ulogu Velike Britanije u ratu u Iraku. Službena istraga pokrenuta je u Londonu nakon što su britanski vojnici napustili Irak u lipnju 2009., a prva saslušanja počela su u studenome iste godine. Bivši britanski premijeri Tony Blair i Gordon Brown samo su neki od velikog broja diplomata, ministara, vojnih zapovjednika i državnih službenika koji su bili označeni kao svjedoci, neki od njih, na primjer Blair, više od jednom su bili na saslušavanju.

FOTO: Peter Macdiarmid/Getty Images
FOTO: Peter Macdiarmid/Getty Images
BORBA PROTIV EBOLE U LIBERIJI

Medicinska sestra u naručju drži dijete koje je rođeno sa simptomima ebole. Liberija je uz Sijera Leone i Gvineju bila žarište epidemije virusa ebole koji je dosad ubio oko 9000 ljudi. Međutim, u posljednje vrijeme epidemija jenjava te su liberijske vlasti prošlog tjedna objavile da u državi imaju još samo pet slučajeva oboljelih od ebole. Na vrhuncu epidemije, u kolovozu i rujnu, Liberija je bilježila više od 3000 novih slučajeva dnevno, a humanitarni radnici morali su odbijati ljude iz prenatrpanih klinika, koji su često umirali na ulicama.

FOTO: John Moore/Getty Images
FOTO: John Moore/Getty Images
UN UKIDA FINANCIJSKU POMOĆ GAZI

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) najavila je da će ukinuti pomoć palestinskim obiteljima u Pojasu Gaze, čiji su domovi uništeni u posljednoj izraelskoj ofenzivi na taj palestinski teritorij.

Agencija je obustavila financijsku pomoć palestinskim obiteljima zbog “nedostatka sredstava”. UNRWA je na donatorskoj konferenciji za rekonstrukciju Gaze, održanoj u Kairu, prikupila samo 135 milijuna od potrebnih 724 milijuna dolara.

FOTO: Wissam Nassar
FOTO: Wissam Nassar
NOVI PROSVJEDI U NABLUSU

Na Zapadnoj obali i dalje se nastavljaju prosvjedi Palestinaca koji demonstriraju zbog gradnje izraelskih naselja na prostoru palestinske samouprave. Prosvjedi u Nablusu svakodnevno se održavaju već tri tjedna i u njima sudjeluju tisuće Palestinaca. Ovog vikenda pala je i prva žrtva ovih prosvjeda kad su izraelski vojnici ubili palestinskog prosvjednika koji je navodno na njih bacao “vatrenu bombu”.

FOTO: Ayman Nobani
FOTO: Ayman Nobani

Komentiraj