HINA/ BOOKSA

Svijet čita poeziju za pjesnika Ashrafa Fayadha osuđenog na smrt

Čitanjima odabranih pjesama palestinskog pjesnika Ashrafa Fayadha, osuđenog na smrt u Saudijskog Arabiji, u četvrtak 14. siječnja na stotinjak lokacija u više od 30 zemalja, među kojima je i Hrvatska, svijet će se ujediniti u kulturnoj inicijativi kojom se poziva na ukidanje smrtne presude i oslobađanje tog istaknutog umjetnika i kustosa, velikog promotora suvremene saudijske umjetnosti u svijetu.

Odlukom saudijskog suda od 17. studenoga 2015., taj je 35-godišnji palestinski pjesnik i kustos koji živi u Saudijskoj Arabiji osuđen na smrt zbog odbacivanja muslimanske vjere. Također mu se stavlja na teret blasfemija i zagovaranje ateizma u zbirci pjesama “Upute uključene”, objavljenoj 2008. u Bejrutu i potom zabranjenoj za distribuciju u Saudijskoj Arabiji.

Oduzeto mu je pravo na odvjetnika te tako i pravo na pravedno suđenje a, dok je pjesnik ustvrdio kako se u svojim pjesmama bavi samo vlastitim izbjeglištvom, kulturnim i filozofskim pitanjima, vjerski ekstremisti u njima vide “destruktivne ideje usmjerene protiv boga”.

Odmah su reagirale organizacije za zaštitu ljudskih prava a apelima za sprječavanje izvršenja kazne pridružili su se i brojni pojedinci i institucije u kulturi, među kojima i međunarodni književni festival u Berlinu, koji je pokrenuo inicijativu svjetskog čitanja poezije, koju je svojim potpisima podržalo više od 300 umjetnika, među kojima laureati Nobelove nagrade za književnost Herta Mueller, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, Wole Soyinka i Mario Vargas Llosa, kao i predsjednica međunarodnog PEN-a Jennifer Clement.

  • Inicijativi su se pridružili i hrvatski PEN, Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i književni klub Booksa u Zagrebu, gdje će se u četvrtak od 18 do 19.30 sati održati čitanje Fayadhovih pjesama na hrvatskom te pjesama prisutnih pjesnika.

Pjesnička će se čitanja održati na stotinjak lokacija u više od 30 zemalja, u gradovima kao što su Auckland, New York, Los Angeles, New Orleans, Philadelphia, Santa Fe, St. Louis, Montreal, Santa Cruz (Bolivija), Managua, Mexico City, Beč, Sofija, Atena, Bologna, La Spezia, Rim, Milano, Torino, Basel, Biel, Den Haag, Oslo, Copenhagen, Gothenburg, Stockholm, Lisabon, Edinburgh, Glasgow, Lancaster, Herefordshire, London, Norwich, Cardiff, Zagreb, Beograd, Kijev, Zaporizhia, Moskva, Riga, Bejrut, Port Louis (Mauricijus), Lagos, Ife, Ibadan (Nigerija), Ramallah, Singapur, Yangon i drugi.

Fayadhov slučaj nije slučaj jednoga čovjeka, već je on simbol svih žrtava duboko represivnog režima koji podržavaju zapadnjačke vlade, koje pak deklarativno zagovaraju slobodu i demokraciju iznad svega, upozorava se u priopćenju Internationales Literaturfestival Berlin (ILB).

Svjetskim čitanjem poezije organizatori inicijative pozivaju vlade Velike Britanije i SAD-a da interveniraju za Fayadha, kao prvi korak u vršenju pritiska na Saudijsku Arabiju da podigne svoje standarde poštivanja ljudskih prava, te sve pojedince, institucije, škole i medije da svojim sudjelovanjem “stanu na stranu pravde i slobode”.

Komentiraj