Arhiva Nacionala

SVIJESNI SVOJIH VRIJEDNOSTI Trend umjerene konzumacije alkohola sve izraženiji među mladima

Trend umjerene konzumacije alkohola sve je prisutniji među mladima, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, pokazuju istraživanja predstavljena u utorak na tribini “O odgovornoj konzumaciji alkohola”, na kojoj su se okupili stručnjaci s područja psihologije i predstavnici Hrvatskog debatnog društva.

Tribina se oslanja na razultate nedavno objavljenog istraživanja o umjerenoj konzumaciji među mladima u pet zemalja svijeta, Velikoj Britaniji, SAD-u, Nizozemskoj, Meksiku i Brazilu, koje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 5 000 ispitanika u dobi od 21 do 35 godina. Agencija za istraživanje Ipsos provela je takvo istraživanje u Hrvatskoj.

“Pivo je zdrav proizvod ako se konzumira u umjerenim količinama, no nažalost neke ga skupine konzumiraju neumjereno”, kazala je rukovoditeljica korporativnih komunikacija u Heinekenu Hrvatska Ljudmila Bratko Gašpić predstavivši rezultate istraživanja koji pokazuju da čak 70 posto ispitanih tvrdi da ograničava konzumaciju alkohola.

“Najvažniji razlog su društvene mreže na kojima se sve više iznose neželjeni sadržaji, koji izravno utječu na ispitanike. Mladi drže do svoje reputacije i stoga žele zadržati kontrolu nad ponašanjem”, rekla je Gašpić.

Istaknuto je kako se mladi u Hrvatskoj ne razlikuju od svjetskog prosjeka, njih 67 posto alkohol konzumira umjereno, a trećina to radi uvijek. Polovica ispitanika tvrdi da pije manje nego prije tri godine.

Gašparić je pojasnila kako je želja da se zadrži kontrola nad ponašanjem ponajveći razlog umjerenosti, no 50 posto ispitanih želi izbjeći mamurluk, a 39 posto smatra da se bolje zabavljaju ako su umjereni.

Zbog moderne tehnologije i društvenih mreža mladi smatraju da im je narušen privatni prostor te ih se 42 posto izjasnilo da su doživjeli neku vrstu sramoćenja putem društvenih mreža. Čak 66 posto ispitanika ističe kako se danas, da bi održali svoju reputaciju, moraju puno više truditi nego prethodne generacije.

Mladi preferiraju kvalitetu nad kvantitetom, 82 posto ispitanih smatra da su odgovorni po pitanju svoje budućnosti, a 73 posto da im je život bolji kada paze na svoje ponašanje. Gotovo polovica mladih u Hrvatskoj smatra da prijatelji poštuju njihovu odluku o umjerenoj konzumaciji alkohola, a četvrtina kaže da ih ne zanima što drugi misle o tome. Da su najprivlačniji ljudi koji piju umjereno smatra 94 posto ispitanih, te ističu kako im “pijani uleti” stvaraju nelagodu.

O odgovornoj konzumaciji alkohola debatirali su mladi iz Hrvatskog debatnog društva iznijevši svoje razloge “za” i “protiv”. Smatraju da umjerena konzumacija alkohola postaje sve češći izbor prilikom večernjih izlazaka.

Komentiraj