Švicarski specijalni tužitelj otvorio istragu protiv predsjednika FIFA-e

Švicarska je otvorila istragu protiv aktualnog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina. Specijalni tužitelj Stefan Keller imenovan je ranije ovog mjeseca kako bi istražio veze između Infantina te tamošnjeg sad već bivšeg glavnog državnog odvjetnika Michaela Laubera. Ukupno se radi o četiri prijave koje su podnijele nepoznate osobe, a Keller ima zadatak istražiti jesu li one opravdane.

“Čitava stvar je apsurdna. Sastanak s glavnim tužiteljem ili državnim odvjetnikom u Švicarskoj potpuno je legitimno i potpuno je legalno. U najboljem interesu FIFA-e je da ove anonimne žalbe budu ispitane što je brže moguće.”, izjavio je Infantino.

Lauber je podnio ostavku prošlog tjedna nakon što je otkriveno da je zataškao sastanake s Infantinom tijekom 2016. i 2017. godine vezano za vođenje istrage oko navodne kupovine domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva koje se 2006. godine održalo u Njemačkoj.

Sad već bivši glavni državni odvjetnik na udaru se našao nakon što je zbog zastare okončano suđenje bivšim predsjednicima Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgangu Niersbachu i Theu Zwanzigeru, bivšem blagajniku DFB-a Horstu R. Schmidtu te bivšem glavnom tajnik FIFA-e Urs Linsiu koji su bili optuženi za ‘kupovinu’ domaćinstva Svjetskog prvenstva koje je na koncu pripalo Njemačkoj koja je pri glasovanju pobijedila Južnu Afriku s omjerom 12-11.

Istraga navedenog slučaja je otvorena u jesen 2015. godine, a kazneni postupak najavljen prije više od pola godine. Međutim, na kraju je prekasno došao na sud. Prema švicarskom zakonu, maksimalan period za suđenje o koruptivnim djelima je 15 godina od počinjenja, a s obzirom da se radi o događaju iz 2005. godine, slučaj je koncem travnja ove godine otišao u zastaru.

Vlasti koje nadziru švicarske savezne tužitelje priopćile su da je specijalni tužitelj Keller – koji je također tražio dozvolu za pokretanje postupka protiv bivšeg glavnog odvjetnika Laubera – pronašao naznake kriminalnog ponašanja u vezi sa sastancima koje je isti imao s Infantinom. I Lauber i Infantino su negirali bilo kakve kriminalne radnje.

Infantino se na čelu Svjetske nogometne organizacije nalazi od 2016. godine kada je naslijedio Seppa Blattera. Konkurent mu je bio bahreinski šeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa.

Komentiraj