Glavna švicarska sindikalna središnjica bojkotirat će razgovore koje je predložila vlada o ublažavanju propisa za plaće i uvjete rada, priopćili su u srijedu sindikalci, zadajući udarac pregovorima o novome sporazumu između Švicarske i EU-a.

Bruxelles pritišće Bern da se sporazum sklopi do kraja godine, prijeteći da bez njega Švicarskoj neće omogućiti pristup zajedničkom tržištu.

“Sindikalna središnjica SGB neće sudjelovati u pregovorima koje predlaže ministar gospodarstva Johann Schneider-Amman”, priopćili su sindikalci.

Švicarska je prošlog mjeseca objavila da je do kraja ljeta stopirala pregovore o budućim odnosima s Unijom, uključujući pravila na tržištu rada.

Pregovori o formalizaciji odnosa, koji su sada regulirani s oko stotinu različitih ugovora, zakomplicirali su se posljednjih tjedana. Švicarski dužnosnici kažu da postizanje sporazuma otežava izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Najveći kamen spoticanja je želja Švicarske da zaštiti plaće lokalnih radnika, najviše u Europi, ističući da je to stvar o kojoj se ne može pregovarati.

“Poduzet ćemo sve mjere, uključujući referendum, kako bi spriječili moguće smanjenje zaštitnih mjera”, rekao je predsjednik SGB-a Paul Rechsteiner, ujedno i zastupnik socijaldemokrata koji su dio vladajuće koalicije.

On je u lipnju isključio bilo kakvu mogućnost ublažavanja zakona ne bi li spriječio da strani radnici snižavaju lokalne uvjete rada, ali njegovo odbijanje da uopće razgovara o kompromisu podiže blokadu pregovora na posve novu razinu.

“Ako Europska komisija ustraje na tome da novi sporazum ovisi o tome da Švicarska ublaži zaštitu plaća, onda ih prekinimo”, rekao je Rechsteiner, upitan je li spreman na to da pregovori propadnu.

Komentiraj