Švicarski Novartis pomoći će u proizvodnji Pfizerova cjepiva

Švicarski proizvođač lijekova Novartis potpisao je preliminarni ugovor o osiguranju dodatnih proizvodnih kapaciteta za cjepivo Pfizera/BioNTecha kako bi se ubrzala proizvodnja cjepiva protiv koronavirusa, javlja u petak agencija Reuters.

Ovisno o konačnom sporazumu, Novartis planira započeti proizvodnju u drugom kvartalu 2021., priopćila je u petak tvrtka sa sjedištem u Baselu. Novartis je dodao da će koristiti proizvodne pogone u Steinu blizu rijeke Rajne kod njemačke granice.

Regulatori su odobrili tri cjepiva zapadnih kompanija Pfizera/BioNTecha, AstraZenece i Moderne, ali ograničena proizvodnja i kašnjenje s isporukom koče napore za brzim cijepljenjem najrizičnijih skupina u pandemiji koronavirusa.

Najava Novartisa uslijedila je nakon što je francuski Sanofi ovaj tjedan objavio da će pomoći BioNTechu da isporuči 125 milijuna doza mRNA cjepiva Europskoj uniji.

“Novartis se mobilizira na više strana kako bi podržao globalni odgovor na pandemiju”, rekao je Steffen Lang iz tvrtke.

Novartis nije otkrio detalje o količini cjepiva koje će proizvesti za Pfizer, ali je dodao da je u “uznapredovalim raspravama” s drugim kompanijama o preuzimanju dijelova proizvodnje za cjepiva i terapije.

Komentiraj