Kamerunski Švicarac Breel Embolo golom je donio pobjedu Švicarskoj protiv Kameruna

Breel Embolo je svojim 11. golom u 59. utakmici u nacionalnom dresu donio pobjedu Švicarskoj u prvoj utakmici Skupine G protiv Kameruna. Embolo, inače napadač Monaca, pobjednički pogodak nije proslavio, naravno, on je rođeni Kamerunac, naturalizirani Švicarac, koji korijene nije zaboravio. „Mogu reći da sam 60 ili 70 posto Švicarac, tako se osjećam“, rekao je Embolo u jednom sad već davnom intervjuu.

Embolo (1997. godište) je s majkom, koja se prethodno razvela, u Francusku preselio kad je imao pet godina. Majka u Kamerunu nije vidjela budućnost, htjela je da joj sin ima najbolje moguće školovanje. U Francuskoj se majka udala za Švicarca pa su ona i mali Breel otišli živjeti u njegovu domovinu.

Nogomet je počeo trenirati u FC Nordsternu iz kojega je prešao u omladinski pogon Basela. „Nogomet mi je u to vrijeme pomogao u integriranju u društvo. Bilo nas je puno djece iz kluba koji smo autobusom dolazili na treninge. Te vožnje busom puno su mi značile, družili smo se na putu na treninge i sa treninga. Bila su to lijepa vremena, puno sam prijateljstva stekao u to vrijeme. Taj je period za mene bio toliko lijep da sam odlučio kroz karijeru na dresu nositi broj 36, po broju autobusa kojim smo išli na treninge“, prisjeća se Embolo.

Švicarsko državljanstvo dobio je u prosincu 2014. a dvije godine kasnije na Euru u Francuskoj bio je najmlađi reprezentativac svoje države. Te ga je godine za 26.5 milijuna eura kupio Schalke a tri godine kasnije za 11 milijuna eura prešao je u Borussiju Mönchengladbach gdje se pridružio Švicarcima Yannu Sommeru, Nicu Elvediju, Michaelu Langu i Dennisu Zakariji. Od ovog ljeta član je Monaca  koji je za njega izdvojio 12.5 milijuna eura a za koji je u 15 utakmica Ligue 1 zabio sedam golova.

Izvan terena Embolo je zanimljiv tip. S pozitivne strane svakako treba izdvojiti podatak da je još kao 18-godišnjak pokrenuo zakladu „Embolo foundation“ putem koje skuplja sredstva za djecu-izbjeglice u Švicarskoj. S negativne, 2019. mu je oduzeta vozačka dozvola zbog ponovljenih prekršaja u prometu a 2021. ga je Borussia kaznila s 200.000 eura jer je sudjelovao na zabranjenoj zabavi u vrijeme zabrana organiziranja ikakvih okupljanja zbog pandemije.

Komentiraj