Švicarci snimili policiju RH kako nezakonito protjeruje migrante, MUP odgovorio

Švicarska javna televizija SRF sinoć je emitirala prilog u kojemu se nalazi i snimka hrvatske policije koja protuzakonito deportira migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Televizija je u svom prilogu istaknula da ‘Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH’ te naglasila da to predstavlja kršenje europskog i međunarodnog prava.

“Bili su brutalni, pogledajte krv”, kazao je u prilogu jedan od migranata i dodao kako su ih hrvatski policajci tukli pendrecima, šakama i nogama. Pokazao je krvave fleke na svojoj odjeći, kao i svježe masnice, prenosi portal Index.

Migranti su novinarima pokazali i razbijene mobitele, za koje tvrde da im ih je razbila hrvatska policija. U prilogu televizije navodi se kako je hrvatske policija migrante istukla, ukrala im novac, razbila mobitele, onemogućila im da zatraže azil te ih bez odgovarajućeg postupka deportirala u Bosnu.

Švicarski novinari su u roku od dva dana dokumentirali četiri takva slučaja koji se nazivaju “push back”, a u kojima je hrvatska policija, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske.

Jedna afganistanska obitelj s malom djecom švicarskim je novinarima ispričala kako su im hrvatski policajci prijetili pištoljima, a unatoč tome što su od njih zatražili azil, protjerali su ih u BiH, uz objašnjenje policajaca da sobivaju ‘bosanski azil’.

MUP: “To nije nezakonita deportacija, nego obeshrabrivanje”

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je švicarskim novinarima.

“Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave.

Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje.

Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz.

To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju”, stoji, između ostalog, u odgovoru MUP-a.

Dodaju kako često zaustavljaju migrante koji pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku, posebno na šumovitom dijelu koje je i minski sumnjivo područje, pa MUP u odgovoru zaključuje da njihovi djelatnici vraćanjem migranata istima ustvari spašavaju živote.

Netočna je tvrdnja, kažu iz MUP-a, da hrvatska policija sprečava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu. Od 2014. do danas podneseno je 5597 zahtjeva za azilom, ali 78 posto tražitelja je dobrovoljno napustilo zemlju prije završetka procedure, ističe MUP.

MUP na kraju zaključuje da migranti često, zbog činjenice da su spriječeni u ilegalnom prelasku granice i vraćeni u BiH lažno optužuju policiju za nasilje u nadi da će im takve optužbe pomoći u novim pokušajima ulaska u Hrvatsku s ciljem nastavka putovanja u željene destinacije u Europskoj uniji.

Komentiraj