Švicarci na referendumu odbacili reformu mirovinskog sustava

EPA/GIAN EHRENZELLER

Švicarski glasači u nedjelju su na referendumu odbacili reformu mirovinskog sustava kojom bi se dobna granica za umirovljenje za žene podigla na 65 godina, pokazuju djelomični službeni rezultati.

Četrnaest od 26 švicarskih kantona se, prema dosad prebrojanim glasovima, izjasnilo protiv reforme, koja predviđa da žene rade godinu dana dulje do pune mirovine, prenosi AFP. Konačni rezultati znat će se predvečer, ali s obzirom na to da je prijedlog odbacilo 14 kantona može se smatrati da je predviđena reforma propala.

Na referendumu se, prema švicarskom sustavu direktne demokracije, glasalo o određivanju mirovinske dobi te o podizanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 2021. kako bi se pomoglo financiranje mirovinskog sustava.

Vlasti, koje pokušavaju progurati prvu ozbiljnu reformu mirovinskog sustava u posljednja dva desetljeća, upozoravaju da su povlastice za starije ugrožene zbog produljenja životnog vijeka.

Prema planu vlade, dobna granica za umirovljenje žena bi se postupno podigla na 65 godina, a to su već izglasala oba doma parlamenta.

Podizanjem dobne granice za umirovljenje ženama Švicarska bi trebala uštedjeti 1,2 milijarda švicarskih franaka do 2030.

Komentiraj