SVIBANJ 1991.: Freddie Mercury u svom posljednjem spotu

Dana 30. svibnja 1991. godine bilo je snimanje zadnjeg videa Freddieja Mercuryja i grupe Queen. Na sebi je nosio prsluk sa slikama mačaka, poklon  dragog prijatelja koji je znao koliko on voli mačke. Video je crno-bijeli jer su dečki iz grupe, u želji da ga maksimalno zaštite, htjeli prikriti uznapredovalu bolest. Pola godine kasnije Freddie je umro.

Freddie Mercury se tijekom snimanja spota jedva kretao. Tad je već bolovao od AIDS-a, ali javnost je za to službeno saznala tek 24 sata prije nego što je preminuo od upale pluća, odnosno komplikacija uzrokovanih AIDS-om. Imao je samo 45 godina.

Gitarist Queena Brian May rekao je kako je Freddie proveo “sate i sate i sate na šminkanju” kako se ne bi vidjelo da je bolestan. “Bio je slab i nije mogao dugo stajati, ali bi popio malo votke kako bi izdržao i onda nastavio”, rekao je May.

Pjesmu je napisao Roger Taylor i došla je do britanskog broja 1 nakon Mercuryjeve smrti, a posljednje riječi koje je u spotu Freddie rekao u kameru bile su: “Još uvijek vas volim.”

Komentiraj