HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

SVI SVETI Vukovarci se prisjećaju svojih najmilijih

Vukovarska groblja na blagdan Svih svetih od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima, a posebice je posjećeno Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem se pokapaju poginuli ili umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji te civili stradali u agresiji na Vukovar 1991. godine.

“Iako su prošle tolike godine, kao da je sve bilo jučer. Naših najmilijih nema i teško nam je i dalje iako kažu da vrijeme liječi rane. Još teže je onima koji, iako je od rata prošlo 26 godina, još uvijek ne znaju za grob svojih najmilijih”, kazala je Ružica Jurić koja je na Memorijalno groblje došla kako bi zapalila svijeću na grobu 1991. godine ubijenog brata Joze.

Brojni građani svijeće na tome groblju pale i kod 938 bijelih križeva koji simboliziraju toliki broj žrtava ekshumiranih s Novoga vukovarskog groblja, koje se nalazi uz Memorijalno groblje. Od ranog jutra građani pohode i mjesto masovne grobnice na Ovčar,i na kojem već nekoliko zadnjih dana pred Sve svete gori mnoštvo svijeća. Na tome mjestu su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 ljudi odvedenih 19. studenoga 1991. iz vukovarske Opće bolnice i ubijene na Ovčari.

Svi sveti u Vukovaru prolaze u ozračju nadolezeće 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu koja će se obilježiti od 13. do 20. studenoga nizom komemorativnih događaja, a središnje obilježavanju održat će se 18. studenoga, na dan kada je 1991. godine slomljena obrana Vukovara.

Komentiraj