HINA/ Damir SENČAR

SVI SU KRIVI Zdravku Mamiću 6 i pol godina zatvora!

Zdravko Mamić u srijedu je na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, te mora vratiti 52 milijuna kuna. Zoran Mamić nepravomoćno je osuđen na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na četiri i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na tri godine.

Zdravko mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita.

Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Pernaru se oduzima 2,09 milijuna kuna, tu se ubraja kuća vrijedna 1,7 milijuna kuna koju njegova bivša supruga Tajana mora predati državi, kao i automobil VW EOS.

Zdravku Mamiću se oduzima 52 milijuna kuna, kao i novac koji na bankovnim računima imaju on, njegova supruga i kćeri, jer se smatra da je to novac kojeg je Mamić nezakonito stekao. Kao i 7 milijuna kuna s drugog računa, oduzimaju im se i stan i garaža na Cvjetnom trgu vrijedni 6,6 milijuna kuna. Također još jedan stan i garaža na Cvjetnom vrijedni 2,7 milijuna, stan i zgrada na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat, bivše Zoranove supruge, vrijedni 3,3 milijuna kuna te još neke nekretnine poput dviju šuma, građevinskih zemljišta, livade, brodica Zdravka Mamića od 1,6 milijuna kuna, automobil Bentley od 870.000 kn, Audi od 374.000 kuna.

Zoranu Mamiću oduzima se 25,8 milijuna kuna, dodatno 2,6 milijuna kuna te 6.200 eura, Land Rover Ane Mamić od 210.000 kuna.

Sve to moraju predati u posjed državi 15 dana po pravomoćnosti presude.

Mamić se od jučer nalazi u Međugorju, a nitko od okrivljenika danas se nije pojavio na osječkom sudu.

Podsjetimo, četvoricu okrivljenika Uskok je teretio za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Nakon suđenja započetog 27. travnja prošle godine, kada su se sva četvorica okrvljenika izjasnila da se ne smatraju krivim, tužiteljstvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. svibnja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne.

Obrana je zatražila oslobađujuću presudu, smatrajući da Uskok nije dokazao svoje optužbe, posebice one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj NK Dinamu.

Tijekom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja. Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih izgreda Zdravka Mamića, koji je 1. rujna prošle godine, tijekom svjedočenja nogometaša Dejana Lovrena, zbog remećenja reda udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, pa se pred sudskim vijećem ponovno pojavio tek 16. travnja ove godine kako bi mu se predočili dokazi izvedeni tijekom njegovog odsustva sa suđenja.

Tijekom iznošenja obrana nitko od okrivljenika nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, a okrivljeni Zdravko Mamić u svom je završnom obraćanju 28. svibnja pozvao sudsko vijeće da se pri donošenju odluke vodi “pravdom, istinom i strukom”.

Komentiraj