Svi dokumentarci su lažni, kaže redatelj dokumentaraca “Amy” i “Maradona”

Britanski redatelj Asif Kapadia jedan je od najznačajnijih redatelja dokumentarnih filmova današnjice. Za svoj dokumentarac „Amy“ o životu preminule britanske pjevačice Amy Winehouse osvojio je Oscara za najbolji dokumentarac 2016. godine, dok je prošle godine prikazivan njegov dokumentarac „Maradona“ o slavnom argentinskom nogometašu. Prije tih filmova, proslavio se dokumentarcem „Senna“ o Ayrtonu Senni, također preminulim vozačem Formule 1. U intervjuu koji je dao za portal Submarine Channel, izjavio je kako su svi dokumentarci zapravo – lažni.

„Dokumentarni filmovi se daleko više isplaniraju no igrani filmovi. Postoji to pogrešno razmišljanje kako su dokumentarci na neki način stvarni. Sve je lažno. Sve je iskontruirano. Morate sve lažirati kako bi dobili stvarnost. Prisutnost kamere nepopravljivo mijenja situaciju“, izjavio je 48-godišnji Kapadia.

On kaže kako i korištenje glazbe te montaža materijala utječe na proces nastanka dokumentarnog filma. „Morate ‘varati’. U trenutku kada montirate materijal odlučujete što će te prikazati, a što nećete. Koristeći zvučne efekte i glazbu ja koristim sve trikove iz igranih filmova u stvaranju dokumentarnog filma. Tada izgledaju kao fikcionalne priče, a zapravo su istinite“, kazao je Kapadia koji je objasnio da je na taj način postigao to da je “’Senna’ akcijski film, ‘Amy’ je mjuzikl a ‘Maradona’ je gangsterski film“. „Kada stvaram dokumentarce, želim da izgledaju kao akcijski filmovi ili drame“, zaključio je Kapadia.

Komentiraj