Sveučilište u Hong Kongu u projektu svemirske misije Chang’e-5

Screenshot YouTube

Politehničko Sveučilište u Hong Kongu je od samih početaka bilo uključeno u projekt svemirske misije Chang’e-5.

Stručnjaci i znanstvenici iz Hong Konga su projektirali i razvili sistem, koji je svemirskoj sondi omogućio automatsko prikupljanje uzoraka tla na Mjesecu i zasebno pakiranje materijala.

Profesor Yung Kai-Leung je izjavio kako su za izradu sustava korišteni lagani i izdržljivi materijali. Zanimljivo je da su modulu na Mjesecu prijetile i visoke temperature, jer je neprestano bio izložen sunčevom zračenju.

Robotska ruka landera na svom kraju ima cijev, koja može prikupljati različite vrste materijala. Na dva kraja cijevi se nalaze ‘usta’, jedna za prikupljanje prašine, dok druga služe za drobljenje sitnog kamena. Materijal se zatim prebacivao na pakiranje i spremanje kako bi se sigurno mogao vratiti na Zemlju. Na landeru su za potrebe izvođenja ovog zadatka bile postavljena dvije kamere.

Profesor Kai-Leung je otkrio kako će uzeti uzorci u ovoj misiji biti drugačiji od prijašnjih, koje su obavile američke i međunarodne misije. Naglasio je da uzorci svemirskih tijela uvijek imaju izuzetnu znanstvenu važnost.

 

Komentiraj