Sveti Nikola je zaštitnik i simbol dobrog darivatelja

Šestog prosinca slavi se dan sv. Nikole u spomen na sveca koji je u četvrtom stoljeću (6. prosinca 343.) umro mučeničkom smrću u tamnici nakon teškog zlostavljanja. Sv. Nikola bio je biskup u gradu Miri (danas Demre u Turskoj), a poznat je kao zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika.

Sveti Nikola danas je najpoznatiji po skrivenom darivanju, osobito djece. Ta tradicija vuče korijene iz legende o propalom bogatašu i njegove tri kćeri. Prema predaji u blizini roditeljske kuće sv. Nikole živio je bogat čovjek koji je izgubivši carsku službu ostao bez cijelog imetka. Imao je tri kćeri koje se nisu mogle udati jer otac nije imao za miraz. Nesretni otac odlučio je zaraditi tako da kćeri osudi na prostituciju. Sv. Nikola je tijekom noći potajno stavio u njihovu kuću tri vrećice zlatnika (po jednoj verziji kroz prozor, po drugoj kroz dimnjak). To im je omogućilo udaju, a sv. Nikolu se i danas prepoznaje kao darivatelja.

Sveti Nikola se rodio u gradu Patari u Maloj Aziji, na području koje su nekada naseljavali Grci, a koje danas pripada Turskoj. Preminuo je u gradu Miri, gdje je isprva bio i pokopan. Međutim, u 11. stoljeću tijelo mu je prenesenou talijanski grad Bari, gdje se i danas nalaze njegove relikvije u Bazilici sv. Nikole. Bari jez bog svečevih posmrtnih ostataka postao hodočasničkim mjestom katolika, pravoslavnih kršćana i protestanata. Taj talijanski grad zbog toga ponekad smatraju i Gradom sv. Nikole.

Komentiraj