hina

SVETA STOLICA Dolazi li papa Franjo u Hrvatsku proglasiti Stepinca svetim?

U priopćenju ureda za tisak Svete Stolice o razgovoru pape Franje i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kaže se kako se razgovaralo i o radu mješovite komisije hrvatskih i srpskih stručnjaka na zajedničkoj ponovnoj analizi lika blaženog kardinala Alojzija Stepinca, izvještava N1 televizija.

To znači da se bliži trenutak javne objave papina mišljenja. I vatikanska priopćenja sadrže neizrečene, ali shvatljive poruke. U priopćenju se kaže kako se razgovaralo o radu mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) “radi zajedničkog ponovnog tumačenja lika blaženog kardinala Alojzija Stepinca”.

Dvije se osnovne stvari mogu razabrati iz te rečenice. Prvo, da se htjelo doći do zajedničkog mišljenja o Stepincu i, drugo, da se možda našao neki kompromis. Taj kompromis može biti različit, od toga da SPC kaže “idite dalje sa svojim kanonizacijom, ali mi ostajemo pri našoj ocjeni Stepinca”, ili da se kaže kako je Stepinac bio žrtvom komunističkog režima, ali u vrijeme NDH nije učinio dovoljno za nehrvatske narode, pa do toga da nema nikakvog zajedničkog “tumačenja Stepinčeva djelovanja”, ali će ga Katolička crkva ipak proglasiti svecem.

U svakom slučaju, papa Franjo će prije nego bude javno obznanio svoje mišljenje o radu mješovite hrvatsko-srpske komisije o njemu, osim hrvatskih biskupa, obavijestiti i SPC. Plenković je novinarima kazao kako je stekao dojam da je odluka o kanonizaciji blizu te kako je ponovio poziv svojih prethodnika papi Franji da pohodi Hrvatsku. I glede papina pohoda Hrvatskoj kaže kako je “stekao dojam da bi se to moglo dogoditi uskoro, a na papi Franji je da odabere najprimjereniji trenutak za to”.

Komentiraj