uskok

Šverceri luksuznih automobila Daliću i Bjelici u istražnom zatvoru

Sudac istrage Županijskog suda odredio je u petak jednomjesečni istražni zatvor za osam članova skupine koja je pod istragom zbog sumnje da je ilegalnim uvozom skupocjenih automobile za biranu klijentelu i utajom poreza oštetila državni proračun za najmanje 3,1 milijun kuna.

Na meti Uskoka i policije našlo se 11 osoba i tri tvrtke, dok je Uskok zatražio pritvor za osmero uhićenih koje tereti zbog zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i poticanja ili pomaganja u tim nedjelima.

Među uhićenima je, kako se doznaje, i navodni organizator, 48-godišnji Ivan Inja Bašić od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova.

Uskok sumnja da je Bašić od siječnja 2018. do 16. svibnja 2019. u Hrvatskoj i Njemačkoj, povezao ostale krivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase.

Automobile su kupovali su u Njemačkoj, a potom su pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, neistinito prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su navodno izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su neosnovano prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile ‘nestajuća’ trgovačka društva.

Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s prvookrivljenim Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki.

Na taj su način, pri uvozu najmanje 35 rabljenih automobila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili Državni proračun za najmanje 3,1 milijun kuna. Pritom je XII. okrivljena tvrtka utajila više od 1,1 milijuna kuna PDV-a, a XIII. okrivljeno trgovačko društvo oko 1.85 milijuna kuna. Još 144 tisuće kuna prema tvrdnjama tužiteljstva utajila je XIV. okrivljena tvrtka.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, među kupcima luksuznih automobila našli su se izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i trener GNK Dinama Nenad Bjelica. Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pritom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih. Među kupcima su navodno bili i poduzetnik Damir Lukač, osnivač fonda Aureus Invest Kristijan Floričić i direktor Drogerie Markta Mirko Markužić.

Zagrebački dnevnik navodi da je Bašić posao s luskuznim automobilima započeo još početkom 90-ih godina, dodajući kako je uvijek izmicao pravosuđu.

Komentiraj