Švercer automobila i miljenik hrvatske elite Inja Bašić ponovno je uhićen

Jedna od najpoznatijih “dobavljača” luksuznih automobila za “hrvatsku elitu Ivan Inja Bašić ponovno je uhićen danas nakon zajedničke akcije policije i USKOK-a. Podsjetimo kako je Bašić već bio pod istragom USKOK-a zbog šverca automobila i utaje poreza od najmanje tri milijuna kuna.

Ivan Bašić u poslovnim krugovima poznatiji pod nadimkom Inja nabavljao je automobile za hrvatske sportaše, odvjetnike, poduzetnike i druge. Među njegovim mušterijama spominjali su se nogometaši hrvatske reprezentacije, kao i izbornik Zlatko Dalić.

Kako s doznaje, Bašić je sa suosumnjičenicima organizirao uvoz i prodaju 48 automobila luksuzne Nissanove linije Infiniti Q50 u Hrvatsku iako se nisu smjela uvesti. Nisu platili ni carinu.

 

Policije je objavila detalje akcije, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili složeno kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem više osoba organiziranih u zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, pomaganje i utaja poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 49-godišnjak organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja uvodno navedenih kaznenih djela tako da je u zajedničko djelovanje uvezao sedam osoba (48-, 48-, 45-, 38-, 31-, 37-, 35-godišnjaka). Jedan osumnjičenik je ujedno i osnivač i/ili stvarni voditelj u dva trgovačka društva (registrirana za trgovinu automobilima i nespecijaliziranu trgovinu na veliko) koja su ostvarivanjem imovinske koristi odgovorna za utaju poreza ili carine.

48 luksuznih automobila

Naime, 49-godišnjak je u razdoblju od 9. studenog 2018. pa do 19. veljače 2019. s područja Kraljevine Nizozemske na područje Bosne i Hercegovine, preko trgovačkog društva iz Bosne i Hercegovine kojeg je osnivač i vlasnik, uvezao ukupno 98 novih osobnih automobila, a kao robu u carinskom postupku vanjskog provoza Unije.  Od navedenih automobila  je potom njih 48 prevezao na područje Republike Hrvatske bez provođenja carinskog postupka, a u cilju daljnje preprodaje pravnim i fizičkim osobama na području Republike Hrvatske preko spomenutih trgovačkih društava te djelovanjem ostalih navedenih osumnjičenika.

Kako bi realizirali navedene ciljeve, izrađivali su i koristili neistinitu i nevjerodostojnu poslovnu i tehničku dokumentaciju za te automobile. S osnove neplaćenih carinskih davanja oštetili su državni proračun Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od oko 975.000,00 kuna, kojim su okoristili sebe i okrivljena trgovačka društva.

Policijski su službenici u koordiniranoj akciji uhitili osumnjičene osobe te podnijeli odgovarajuću kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”.

Komentiraj