SVEMIR UTJEČE NA DNK! Civili otišli u orbitu i genetski se pomladili

Autor:

Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Članovi posade misije Inspiration4 genetski su se pomladili tijekom svog boravka u svemiru, pokazalo je istraživanje. Znanstvenici sada pokušavaju shvatiti kako svemirsko okruženje utječe na ljudsku DNK.

Misija je trajala tri dana, u rujnu 2021., a osim uživanja u veličanstvenom pogledu i lebdenja u bestežinskom stanju u svemirskoj kapsuli Crew Dragon Resilience, četveročlana, potpuno civilna posada, sudjelovala je u znanstvenim istraživanjima. Mogli bismo reći da su na tri dana posudili svoja tijela znanosti.

 

Znanstvenica Hayley Arceneaux, jedna od članica posade, imala je zadatak uzimati uzorke krvi i briseve kako sebi tako i svojim suputnicima. Testovi koji su napravljeni po povratku na Zemlju, pokazali su da svemirsko okruženje brzo i dubinski utječe na ljudsko tijelo, što se vidi po markerima u krvi nakon samo nekoliko sati provedenih u orbiti.

NASA, JAXA i Europska svemirska agencija već su provodile slične pokuse s astronautima tijekom dugotrajnih boravaka na Međunarodnoj svemirskoj postaji, no misija Inspiration4 pružila je znanstvenicima priliku da prouče najranije faze ovih, svemirom izazvanih procesa u ljudskom tijelu.

 

“Približavamo se točki u kojoj gotovo možemo izmjeriti učinak svemira na ljudski organizam”, izjavio je Chris Mason, profesor genomike, fiziologije i biofizike na koledžu Weill Cornell Medicine, za Space.com. “Bili su u svemiru tek nekoliko dana, a na njihovim tijelima smo mogli vidjeti rane znakove izloženosti svemiru, uključujući promjene u proteinima i ekspresiji gena”, objasnio je Mason.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SpaceX Starship (@spacex_starship)

Produljili se telomeri

Primjerice, znanstvenici su primijetili da se markeri koji ukazuju na starenje DNK u svemiru smanjuju, pomlađujući i ozdravljajući članove posade. Ti markeri zovu se telomeri, a riječ je o kapicama koje štite kromosome, koje se pod utjecajem okolišnih čimbenika i stresa, skraćuju s godinama.

Međutim, kod posade Inspiration4, telomeri su se produžili tijekom svemirske misije. Znanstvenici su već ranije uočili produljenje telomera kod NASA-inog astronauta Scotta Kellyja, nakon njegovog jednogodišnjeg boravka u orbiti 2015. Bili su iznenađeni jer su očekivali da će se dogoditi upravo suprotno zbog visokih razina stresa kojima je organizam bio izložen u svemiru.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diario El Tiempo (@eltiempopiura)

Vidjeti te učinke kod članova posade Inspiration4 nakon samo nekoliko dana u svemiru još ih je više iznenadilo.

“Vidjeli smo produljenje telomera kod sva četiri člana posade. To je stvarno izvanredno otkriće”, rekla je Susan Bailey, profesorica radijacijske biologije raka i onkologije na Državnom sveučilištu Colorado koja je vodila istraživanje, na tiskovnoj konferenciji 10. lipnja.

Znanstvenici smatraju da je produljenje telomera odgovor organizma na izlaganje većoj radijaciji u svemiru. Slični učinci izmjereni su kod planinara nakon što su se popeli na najviše vrhove svijeta. “Slično se događa kada, primjerice, u teretani opterećujete tijelo. Mišići vas bole, ali tijelo reagira izgradnjom snage“, objašnjava Mason.

No, postoj kvaka

No, postoji kvaka. Nakon povratka na Zemlju, telomeri se skoro pa odmah smanjuju i postaju kraći, nego što su bili prije svemirskog leta. Istraživači ne razumiju što uzrokuje skraćivanje, ali se nadaju da će ih moći kontrolirati u budućnosti.

“Potrebno je nekoliko mjeseci da se telomeri oporave”, rekao je Bailey.

Skraćivanje telomera dovodi do oštećenja DNK i čini ljude osjetljivima na niz bolesti uključujući rak, bolesti srca ili autoimune bolesti. Istraživanja, međutim, sugeriraju da zdrava prehrana i restorativne prakse poput meditacije mogu pomoći u oporavku telomera.

Baš kao i kod astronauta u dugotrajnoj misiji, tijela članova posade Inspiration4 pokazala su i druge znakove starenja tijekom svemirskog leta, uključujući povećane markere za gubitak kostiju i mišića te moždani stres.

Trebalo im je šest mjeseci da se vrate na stanje prije leta. Članovi posade Hayley Arceneaux i Chris Sembroski, ne žale zbog oštećenja koju su njihovi telomeri pretrpjeli zbog putovanja u svemir.

“Bila sam jako sretna što sam mogla doprinijeti znanosti i znam da je to bilo vrlo važno za sve nas”, rekla je Arceneaux.

Žene bolje podnose svemirski let

Studija je također otkrila da su se ženski članovi posade Arceneaux i geologinja Sian Proctor brže oporavili. Njihova su se tijela prije vratila u stanje prije leta, nego što je to bio slučaj s muškim članovima posade. To sugerira da su ženska tijela možda bolje prilagođena podnošenju stresa svemirskog leta.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norah O’Donnell (@norahodonnell)

Ovo otkriće moglo bi pomoći znanstvenicima da pronađu lijekove za genetske bolesti koje uništavaju živote milijuna djece diljem svijeta, a za koje trenutačno nema lijeka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.